Bromölla
En fredag i mitten av april fick Gualövs skola besök av Teknikspanarna i åk 5-6. Det är unga ingenjörer som reser runt i hela Sverige och besöker skolor. De hade en 90 minuters lektion om teknik.
Under en fartfylld lektion fick eleverna upptäcka teknikens betydelse i vardagen och uppleva hur roligt det är att jobba med teknik. Eleverna blev indelade i grupper med en elev som stationsledare, sedan skulle de utföra olika uppdrag som hade med teknik att göra. Uppdraget krävde att eleverna samarbetade och bestämde sig för olika lösningar.

Teknikspanarna är en satsning från Teknikföretagen som riktar sig till elever och lärare i årskurs 4-6 och de åker runt i Sverige och besöker skolorna. Besöket var mycket uppskattat av eleverna.
Ingenjörerna Sara och Josefin presenterade sig själva och berättade att de bland annat arbetar med att utveckla hörlurar och att utveckla materialet som används av Teknikspanarna ute på skolorna.

”Vad är teknik? Var finns teknik? Vad har vi för användning av det i vardagen?” var frågor de ställde och som fick igång tankarna hos eleverna. Sedan var det dags att lösa olika tekniska uppdrag under 7 minuter på varje station. När uppdragen var lösta fick de titta på några filmer som handlade om ny teknik som är på gång. Bland annat bilar med mörkerseende för att kunna upptäcka djur och göra nattkörning mer säker.

Sedan 2004 har arbetat med Teknikspanarna pågått för att utveckla och stimulera elevernas naturliga nyfikenhet för teknik och lyfta teknik-undervisningen i grundskolan.
Lärare samlas till föreläsningar för att få stöd och inspiration till ännu bättre teknikundervisning. Inom Teknikspanarprojektet har de också tagit fram olika dvd-serier, lektionspärmar med mera för att ge nya idéer till teknikundervisningen. Under åren har Teknikspanarna träffat flera hundratusen elever i årskurs 4-6 och många tusen lärare.
Allt material i Teknikspanarna utgår från teknikföretags verksamhet och visar yrkesroller samt ingenjörsförebilder. Både aktiviteter och material inom projektet är helt kostnadsfritt för skolor.

I augusti 2014 presenterar de ett helt nytt upplägg för projektet Teknikspanarna. Mer information finns på Teknikspanarnas webbplats www.teknikspanarna.se/

Text & Bild: Paula Lundin

Föregående artikelRitz Conditori anslöt sig direkt
Nästa artikelMjällby AIF ska föra sin laganda vidare