Ryttare från Team Pil.Sofie Svensson & Karolina Pihl.På en hästanläggning i Vinslöv träffar jag Karolina Pihl, mer känd som bara Lina, och Sofie Svensson. De berättar om sitt engagemang för att hjälpa människor och hur de med hjälp av hästarna får människor att må bra. Hos Team Pils anläggningar i Vinslöv och Hässleholm satsar man på bredd. Man erbjuder något för alla, från nybörjare till de som vill tävla inom alla grenar.
– Vi har barn med funktionsnedsättning som kommer ifrån barnhabiliteringen i Kristianstad och Hässleholm för att rida hos oss. På anläggningen utomhus har man skapat en ridslinga där man går i diken, igenom vatten, på asfalt, i högt gräs m.m. för att de ridande ska få många intryck med sig under ridningen. Det är fantastiskt att se vad ridningen gör för kroppen och sinnet, säger Lina, som är verksamhets-ansvarig.
Önskan är att man ska kunna bygga upp ett ”äventyr” även inomhus, som kan användas när snön och kylan kommer. Genom att ansöka i olika fonder så hoppas man att de planerna snart ska bli kunna bli veklighet.
– Delar av personalen är
utbildan inom FaR (fysisk
aktivitet på Recept) och vi tar emot rehab. patienter och
människor inom återanpassning i arbete, i samråd med arbetsförmedlingen. Under våren vill vi få till ett samarbete med arbetsförmedlingen med mål att vi ska kunna erbjuda praktik för återanpassning med kontinuerlig utbildning, berättar Lina.
– Man får värdefull kunskap med sig, och även ett intyg på sin kompetens, inflikar Sofie. Hästarna har stor betydelse även om man inte rider. Att bara umgås och pyssla med hästarna här är för många fullt tillräckligt.
– Nästa steg är att få folk att använda ridning som friskvård. Efter att t.ex. suttit ner utan stigbyglar på en lektion, har man verkligen känning i lår- och magmuskler. Absolut mer friskvård än gymmet, och tror man inte på det är man
välkommen att prova, skrattar Lina och Sofie.
Förutom ridskola och träningsverksamhet så erbjuder Team Pil även företagskick-offer och olika gruppevenemang. Lina och Sofie hälsar alla välkomna till Team Pil!

Text: Elin Troedsson
Bild: Privat

Föregående artikelHome-Expo i helt ny kostym och pressar priserna
Nästa artikelDen svenska Leonard Cohen