shell-fjälkingeBensinmacken Shell i Fjälkinge har fått ny ägare. Denne har hyrt ut driften till nya aktörer…

men för stamkunderna är dock allt precis som vanligt – bakom kassan står Carina Jönsson och utstrålar vänlighet och servicevilja. Fast hon gör det i en ny roll. Efter 24 år som anställd på macken är nu Carina sin egen chef! Eller… nästan. Syrran Camilla har också ett ord med i laget.

Fjälkinge IFs senaste huvudsponsor till nya idrottsplatsen har en lång historia. Bensinstationen Shell har servat bilisterna sedan början av 1960- talet. Allra mest förknippade med macken är bröderna Arne och Hans Persson, de drev Shell under fyra årtionden, fram till 1999. Sedan dess har macken haft flera olika ägare, men hela tiden har Carina Jönsson varit navet i verksamheten och i många år haft systern Camilla som först kollega och sedan extraknäckare på kvällar och helger. Och nu är alltså Carina, 43 och Camilla, 36, egna företagare med ett 50/50-ägande. – Det gick rätt så hastigt, ler Carina. – Helt plötsligt bestämde Shell att de skulle sälja vår typ av mackar och en kille i Sundsvall, som redan driver flera mackar, var intresserad av den i Fjälkinge. – Exakt hur det gick till vet vi inte, men tydligen hade han kollat runt och sen ringde han och sa: ”Jag köper Fjälkingemacken, men bara om ni hyr och driver den!” Sen var det snabba ryck. – Jag ringde Camilla, drog läget och frågade om vi skulle köra. Camilla funderade i en tiondels sekund och svarade: – Det är klart att vi kör!

Camilla visste vad hon gav sig in på, under tio år drev hon Pastavagnen i Kristianstad. – Sen har jag haft lite olika jobb, men jag trivs som egen företagare. Visst, man får jobba väldigt mycket men det är ändå roligare att jobba för sig själv. Och det är såklart jättekul att få göra det här ihop med Carina! Ingen risk att det gnager på syskonkärleken? – Haha! Nädå, det är inga problem, säger tjejerna.

Så här någon månad efter övertagandet har det mesta rullat på som vanligt på macken, men Carina och Camilla har planer på förändringar framöver och en del saker är på gång redan nu.

– Vi sätter in en ny biltvätt, den ska vara klar vecka 46. Och sedan ska vi komplettera dieseltankningen på baksidan med ytterligare en pump på framsidan, dieselbilarna ökar stadigt, säger Carina.

– Och så har vi en del idéer för butiken också, bland annat en lite större kaffehörna, men vi har inte spånat färdigt riktigt än, säger Camilla.

Bensinmackar förr i tiden och bensinmackar i dag… det går inte ens att jämföra, menar Carina. – Förr var det drivmedel och biltillbehör som gällde, punkt slut. – I dag är det helt omöjligt att få en mack att gå runt enbart på förtjänsten av bensin och diesel.

Numera är utbudet riktat mot bilisten istället för bilen?

– Ja, så kan man säga. Vilket innebär att tändstift och vindrutetorkare har fått ge plats åt mackor och sallader.

Vilken produkt säljs allra mest?

– Dricka är störst. Vatten på flaska har ökat jättemycket. – Och färdkost. Baguetter, sallader, korv i bröd… Tjejerna har också stenkoll på vilken som är största försäljningshelgen. – Det är Rockfestivalen i Norje, utan konkurrens! – Det börjar på torsdagen när folk ska dit och sen är det full rulle fredag, lördag och sen en jätterusning på söndagen när alla ska hem.

– Det är den roligaste helgen på hela året, då laddar vi hyllorna i butiken och alla vill jobba! Fast det finns perioder med betydligt blygsammare dagskassor också. När E 22:an drogs om dippade Shells omsättning rejält. Sakta men säkert har det vänt uppåt igen. – Folk har lärt sig att det faktiskt inte tar längre tid att svänga inom macken i dag jämfört med tidigare, snarare tvärtom.

Förr kunde man ju få stå i en kvart innan man kom ut på stora vägen när trafiken var tät, säger Carina. Den nya placeringen av Fjälkinge IF:s idrottsplats lär också ha positiv inverkan på omsättningen. Macken är närmsta granne med nya IP.

– Det blir absolut bra för oss och det var självklart för oss att gå in som sponsor, idrottsplatsen blir ett riktigt lyft för hela byn, säger Carina och Camilla som båda har ett väldigt stort idrottsintresse och ”karriärer” som fotbollsspelare. – Nåja, det var verkligen på blygsam nivå, säger Carina och skrattar. Fotbollsskorna är för länge sedan satta på hyllan.

Nu har systrarna Jönsson annat i tankarna.

Text Peter Malm

Föregående artikelIögonfallande inredning
Nästa artikelFrån Växjö via England till Olofström