Många brukar säga att ridsporten är en tjejsport, eller att man tvingar hästarna till att göra saker. Det är inte helt sant. Man kan inte tvinga ett djur på 600-700 kg att till exempel hoppa en bana på 150 cm.

Allting handlar om att ryttaren och hästen har ett förtroende för varandra. Sen att sporten ´´klassas´´ som tjejsport är helt fel. Bara för att man håller på med hästar så betyder inte det att man måste stå och putsa på hästen med en rosa borste, utan man kan rida ut och köra galopptävlingar över stora fält eller hoppa stockar som ligger över vägen.  Tittar man på alla stora mästerskap så är mer än hälften av alla deltagare män. Så att sporten bara är till för tjejer är helt fel, sporten är till för alla. Både för unga, gamla, män och kvinnor.

Ridsporten är faktiskt den nästa största sporten i Sverige enligt en undersökning som Svenska ridsportförbundet har gjort. Men att hålla på med ridsporten är inte bara att sitta upp på hästen och åka runt. Det är mycket arbete runt omkring och trots att det är en rätt riskfylld sport så finns den även många fördelar inom ridningen. Man lär sig att ta mycket eget ansvar och att vara noggrann, vilket är två bra saker som alla har nytta av.

Det finns massa olika grenar man kan hålla på med, bland annat western där du till exempel ska fånga kor med lasso, hoppning där du hoppar en speciell bana, dressyr där du rider olika rörelser efter ett speciellt program eller körning där man till exempel kan köra trav och maraton. Ridsporten är också den enda sporten i hela världen där alla tävlar på samma villkor oavsett om man är man eller kvinna.

Text & Bild: Moa I.Thomasson

Föregående artikelFira fars dag
Nästa artikelFå rätt på dina siffror