Sonny är utbildad reflexolog och zonterapeut och har jobbat med detta i 24 år. Vad är det då han gör?

Sonny Svensson behandlar en patient
Sonny Svensson behandlar en patient

Jo, det innebär helkroppsreflexologi, man behandlar helheten av kroppen och får spänningarna att släppa inifrån t ex stressrelaterade problem med rygg, nacke, axlar och även cirkulationsproblem. Även doft och pollenallergiker kan få behandling så att besvären blir mindre eller försvinner helt med hjälp av en metod som heter Lotorpsmetoden.

Jag besöker honom en torsdag eftermiddag och träffar en tjej som har precis blivit behandlad. Hon vill inte ha med namn eller vara på bild men berättar att hon varit på sin sjätte behandling. Hon har problem med stress och har även känt ångest, men efter första behandlingen kändes det redan bättre, och nu efter 6 behandlingar känner hon att ångesten försvunnit och stressen kan hon hantera på ett bättre sätt. Kroppen kändes som en ”uppblåsning” men nu känns det som luften gått ur på ett positivt sätt och att hon även fått en bättre kroppshållning.

Nästa besökare heter Mats och han har haft stora problem med ryggen och varit rejält kutryggig under många år. Efter första behandlingen rätades han upp och blev faktiskt 2 cm längre. Han har gått hos Sonny under ca 3 år och nu går han 1 gång i månaden för underhåll. Jag frågar Mats hur det känns nu när Sonny trycker på utsidan av fotknölen? – Det känns som en avslappnande ”sockerdrickekänsla” i axeln, och när Sonny trycker på insidan av fotknölen slappnar det av i ansiktet och nacken.

Det ger en värmande skön känsla, säger Mats. Sonny trycker med en speciell ”pinne” på vissa punkter över hela kroppen och som han säger att det är ”nycklar” som låser upp kroppen och en skön avslappning infinner sig. Det känns som om man sakta släpper ut luften från en luftmadrass, dvs återhämtning. Kroppshållning-andning-kroppsmedvetenhet måste stämma överens för att hela kroppen ska må bra, då kan vi återhämta oss och läkningen kan börja. I dagens samhälle är det för mycket stress och måsten och vi är alltid på väg.

Sonny visar ett brev som kommit från en ung tjej som haft problem med ryggen vanligtvis nattetid och sällan sovit mer än 3-4 timmar per natt. Hon sökte till vårdcentralen och fick tabletter mot smärtan och vidare till en sjukgymnast men övningarna gav mycket lite resultat och smärtan återkom på nätterna.

Efter att hon läst en artikel i en veckotidning om Sonny sökte hon upp honom. Redan efter första behandlingen sov hon för första gången på länge en hel natt och är numera smärtfri. Avslutningsvis berättar Sonny en solskenshistoria om en truckförare som hade så stora problem med en axel att han satt upp och sov på nätterna och fick äta Voltaren regelbundet. Han var sjukskriven en längre tid innan han kom i kontakt med Sonny.

Det påbörjades en behandling och efter 6 gånger var värken borta och han började arbeta. De möttes igen efter 3 år och Sonny frågade hur det gick och hur var det med värken i axeln? – Jodå, värken har inte kommit tillbaka och jag har återgått till mitt arbete och kör truck igen. Gissa om han mår bra och är nöjd??

Zonterapeut

Text & bild Carina Breiner

Föregående artikelJohanna på Bostället-Lantligt och inspirerande
Nästa artikelMARINEX – Den lilla butiken med omtanke!