web-Bild1-cmykNogersund
Nogersunds Hembygdsförening fyller 60 år och det firades genom att återgå till det som en gång formade den lilla byn, nämligenfisket.

Hamnen i Nogersund var välbesökt under Silladagen den 14 juni. Solen sken och många passade på att avnjuta en sillmacka eller sillhamburgare ute på stenarna vid vattnet.
– Vi ville fira att Hembygdsföreningen fyller 60 år så vi passade på att vara först ut med en liten marknad. Vi ville inte att det skulle bli för stort utan inbringa en mysig och en känsla av gemenskap, vilket det verkligen var, säger Inga-Maj Andersson.

Förutom de fantastiskt goda sillmackorna kunde man njuta av inlagd sill, lyssna på vacker musik av Lennart Ringagård som spelade dragspel och Stefan Nilsson fanns på plats med mer musikunderhållning. Man snickrades ihop sillådor som är mycket omtyckta att använda som inredningsdetaljer i såväl trädgården som inomhus.
– Sillådor hade man förr i tiden och fraktade sill i men de är förbjudna att använda idag, berättar Inga-Maj. Men det är som med allt annat nu för tiden, det gamla kommer till användning. Dagen till ära hade man beställt en stor mängd sill och tur i oturen så tog all sill slut.
– Eftersom det var första gången vi hade marknaden så vågade vi inte beställa för mycket. Men till nästa år kan vi beställa desto mer, säger Inga-Maj.

Det var många engagerade Nogersundsbor som hjälpte till. Även sommargästerna som anlänt till byn drog sitt strå till stacken. Inga-Maj och många andra ser fram emot att starta upp nästa sommar på samma sätt.

Text & Bild: Sarah Petersson

Föregående artikelTosteberga/Nymölla IF 1934 – 2014
Nästa artikelEkonomigolv värnar om den lokala handeln