Agneta Almqvist med boken ALM 22 som hon skapar musik till.
Alla människor kan behöva hjälp att nå de mål man sätter upp och alla kan stöta på tillfällen i livet då man är i behov att prata med någon utomstående. Vanliga människor och stödjande samtal, det är vad coachning och terapi handlar om, berättar Agneta Almqvist som driver företaget Mjuka Vokaler.

Intresset av att lyssna på människor har alltid funnits hos Agneta och folk har alltid haft lätt för att prata med henne om saker som både varit lätt och svårt. I tidiga tonåren kom Agneta för första gången i kontakt med sorg och kris efter att ha mist sin bästa vän.
– Genom att läsa om sorg och sorgebearbetning skapade jag förståelse hos mig själv och att det jag upplevde och kände var helt normalt inom sorgebearbetning, förklarar Agneta. Det skapade trygghet och väckte min nyfikenhet.
Tiden innan hon startade företaget Mjuka Vokaler jobbade hon på C4-skolan. Hennes intresse för musik har avspeglat sig på många sätt i hennes vardag med sång i kör och musiksättning till barnböcker. Men så en natt vaknade Agneta upp och kände att nu var det tid att göra det hon under en längre tid tänkt på. Hon ville börja jobba professionellt med att hjälpa människor med hjälp av samtal.
Efter tuffa intervjuer kom hon in på Sankt Lukas i Lund för att under två år lära sig psykodynamisk terapi.  Att sköta sitt jobb fyra dagar i veckan, studera en dag, ha övningsklienter och finnas till för familj och vänner var något som krävde mycket struktur, vilja och mod.
– Jag visste att detta var min chans, jag var så glad över att ha kommit in på Sankt Lukas att jag inget annat ville än att klara mina uppgifter. Första tiden satt jag med ordbok för att förstå texterna jag läste, berättar Agneta.
Idag har Agnetas Mjuka Vokaler flera ben att stå på. Arbetslösa som är inskrivna på arbetsförmedlingen har möjlighet att få 16 timmars fri coachning hos Agneta. Coachning handlar om att flytta fokus, och att ta små steg mot ett stort mål. Det kan man behöva när man vill jobba mot ett konkret mål som t.ex. en viktnedgång, förändring inom sitt arbete mm.
I terapi arbetar man med samtal för att ta sig ur en kris eller något svårt som att bearbeta sorg. Man hjälps åt med det svåra och får sår att läka genom att göra rent och göra upp med saker som har gjort ont i ens förflutna eller gör ont nu, förklarar Agneta för mig.
Utöver detta är Agnetas engagemang för barn och musik stort. Hon har varit med och gjort musiksättning till en bok som grundar sig i FN:s barnkonvention och just nu jobbas de med en samlings CD med låtar som hon skrivit tidigare. Titta gärna in på hemsidan www.alm42.se för mer information.
– Lekfullheten och kreativiteten har jag med mig från grunden och jag märker att det är till stor nytta i mitt arbete idag, säger Agneta och ler.
Agneta hälsar nya och gamla kunder välkomna till Mjuka Vokaler.

Text & Bild: Elin Troedsson

Föregående artikelEtt annorlunda julbord
Nästa artikelH.E.A.T rockade loss på O ‘Learys