Rullstolsdans-1Att dansa med rullstol går alldeles utmärkt. På två hjul och två fötter svingar de omkring på dansgolvet i Bellevueparken. Fyra av sex par finns på plats när vi på tidningen kommer för att se hur det går till.

I vanliga fall brukar de alltså vara sex stycken par men Linnea och Hanna har fått förhinder så de kan inte komma. Men Daniel, Tim, Linn och Inger dansar på. Rullstolsdansen har precis startat upp i Karlshamn och under hösten har de haft några prova-pågånger. I januari drar de igång rejält och första målet är att deltaga i SM i Göteborg i maj. En gång i veckan tar man sig till lokalen och man kommer för att man tycker det är kul. Man dansar i par med en ”rollis” och en ”gående”. Detta kallas att man dansar ”kombi”. En annan variant när man tävlar är att man dansar ”duo” dvs två rollisar (rullstolsburna). Men här i Karlshamn är det alltså kombi som gäller.

Man kan ta med vilken man vill när man dansar. Det kan vara en assistent, pappa, mamma eller någon annan som gillar att dansa loss. Huvudsaken är att det ska vara kul och att man ska må bra av det. Linn, som är 16 år, tycker att det är kul men att dansbandsmusiken skär lite i öronen. Den stora idolen är trummisen i Hooters, David Uosikkinen och det är låten Zig Zag (Deliver me) som gäller. Men ikväll är det mest dansband som gäller och hjulen går i en himla fart.

Ledare för gruppen är mor och dotter, Gun Wahlström och Marina Kier. Deras bakgrund inom dansen är bred och många medaljer har kammats hem. Nu tävlar de dock inte lika mycket utan vill lära ut sina kunskaper så att andra kan få uppleva det de har gjort. Rullstolsdansen som har startats upp av föreningen IFA (Idrott För Alla) sysslar inte bara med rullstolsdans utan även med innebandy och varmbad. Paul Willy, ordförande i föreningen, säger att de är på jakt efter en ledare som kan hålla i vattengympan.

I dagsläget nyttjas varmbadet men medlemmarna får gympa själva. Så sitter du där ute och känner att du skulle vilja ge barn och vuxna med funktionshinder lite instruktioner gällande vattengympa så tag kontakt med Paul Willy. Han finns att nå via hemsidan www.ifak.se Innebandyn är också en stor grej i föreningen.

Rullstolsdans-2De har hållt på sedan 1992 och idag är det ca 25 stycken som utövar denna sport. De åker på cuper och andra tävlingar och varje år är de på Malmö Open dit deltagare från hela världen kommer. Bland 2500 andra innebandyfantaster tävlar de om medaljer att ta med hem. De bor då på hotell och har allmänt trevligt.

Vill du hänga på att dansa, bada eller spela innebandy? Gå in på hemsidan och ta kontakt den vägen så hjälper de dig till rätt person.

Text och bild Paulina Bengtsson

Föregående artikelMARINEX – Den lilla butiken med omtanke!
Nästa artikelPå tur i ett vintrigt Karlshamn