Sofia och Holly samt hästen Bosse

Karlshamn
Förra året firade Karlshamns ridklubb 50 år eftersom ridklubben bildades 1969. När föreningen bildades
anslöts man även till Svenska Ridsportförbundet och då höll föreningen till vid Gillabro, men på 1970-talet flyttade de till Jannebergs gård där de håller till än idag.

Ama Andersson myser i stallet

Tjejerna Sofia och Holly älskar djur, speciellt hästar och tycker att det är roligt att rida. På Karlshamns ridklubb bedrivs ridskoleverksamhet samt tränings- och tävlingsverksamhet. Det anordnas tävlingar ett par gånger om året från lokal, nationell nivå i hoppning och dressyr. Även WE (Working equitation) som består av tre delmoment i dressyr, teknik och speed.
När de har nationella hopptävlingar är det ofta mycket publik vilket uppskattas av ryttarna då de annars sällan får möjlighet att träna på att tävla inför så mycket publik. Det erbjuds ridskola för elever från 6 år och uppåt, samt ryttare med olika funktionsvariationer. De har två ridhus, varav ett är byggt av föreningens medlemmar. Idag finns det 20 ridskolehästar som är i olika storlekar, från B-ponny och uppåt till ca 175 cm i mankhöjd. Det finns olika raser, såsom Gotlandsruss, Fjording, Welch Cob, Korsningsponnyer och svenska halvblod. Ridskolehästarna har semester i juli för då går de på sommarbete. Bortsett från juli månad är verksamheten öppen året om.

Hästar i hagen

Som medlem i Karlshamns Ridklubb har du möjlighet att påverka föreningens riktning och verksamhet berättar Ama. Man kan vara delaktig i aktiviteter och kan vistas på ridskolan dagligen för att få att träffa andra hästintresserade och för att få umgås med hästarna. Verksamhetschef Ama Andersson berättar att det ideella engagemanget i föreningen är viktigt och det är det som gjort Karlshamns Ridklubb till den förening som den är idag. ”Medlemmarna är oerhört viktiga, alla kan vara med och bidra. ” säger Ama. Det kan vara allt ifrån att sopa stallgången, borsta hästar, till att arrangera tävlingar, bygga stall/ridhus samt sponsra köp av hästar.
Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. På senare tid har de även börjat med käpphästhoppning där barn och ungdomar spontanidrottar och hoppar över käpphästhinder. Under loven arrangeras det ofta tävlingar i käpphästhoppning och det har blivit en populär träning. ”Välkomna att besöka Karlshamns Ridklubb och fascineras av hästen och ridsporten” hälsar Ama Andersson.

Text & Foto: Veronica Palmgren

Föregående artikelBM Design Center har anställt ny personal
Nästa artikelTummetott föräldrakooperativ har lediga platser