Personalen på Tummetott (varav en saknas på bild)

Karlshamn
Det bästa med Tummetott föräldrakooperativ är gemenskapen och vänskapen, mellan personal, barn och föräldrar för det gör att vi blir till en stor familj säger personalen. ”Det skapar en stor trygghet för oss alla och en stark känsla av att det här är vår förskola. Det resulterar dessutom i att man får vänner för livet”.
Det är en liten mysig förskola som är belägen i en villa i norra prästslätten, där alla får plats att vara den man är. ”Vi jobbar alla, barn och vuxna, tillsammans mot ett gemensamt mål” säger personalen.

Föräldern Jonas Vallin med dottern Elsa

Tummetotts föräldrakooperativ har lediga platser, och söker nu nya engagerade familjer som vill bli en del av Tummetottfamiljen. Jonas och Jonna Vallin valde Tummetott för att de känner flera som gått där tidigare, och för att de tyckte att det verkade så mysigt och familjärt. ”Jag rekommenderar Tummetott för allt hjärta som finns i verksamheten! Fantastisk personal och man får verkligen vänner för livet även som förälder. Man har även en insyn i förskolans verksamhet som är unik.
Jag har inte för en minut ångrat att vi valde denna underbara förskola.” säger föräldern Jonas Vallin. Förskolan arbetar efter läroplanen och barnen får bland annat lära sig att vara en bra kompis, språk, matematik och naturvetenskap. När nya projekt och teman ska väljas utgår personalen ifrån barnens intressen.
På Tummetott serveras hemlagad mat, där en del av råvarorna är ekologiska. I trädgården finns ett trädgårdsland där de odlar och skördar, samt en gång i veckan serveras det vegetarisk lunch. Eftersom det är ett föräldrakooperativ och en ekonomisk förening förväntas man vara delaktig i verksamheten.

En gång i månaden är det stormöte och man hjälps även åt att storstäda efter jul-och sommaruppehåll samt en ytterligare städning med en annan familj en gång per år. Varje fredagseftermiddag är någon förälder inne och avlöser personalen samt stänger förskolan för helgen. Utöver det hjälps man åt med trädgårdsarbete och underhåll på fastigheten, och i samband med det brukar man grilla och ha det trevligt tillsammans.
Det anordnas även uppskattade föräldrafester där man får möjlighet att umgås och lära känna varandra bättre, samt roliga utflykter med barn och personal. På hemsidan tummetott.se och på Facebook finns kontaktuppgifter till förskolechefen och förskolan för mer information.
Text & Foto: Veronica Palmgren

Föregående artikelRidning för alla, på både häst och käpphäst
Nästa artikelTa hand om miljön med Kusträddarna