Längs huvudvägen genom Makrigialos trängs enorma hotellkomplex med souvenirbutiker och rödskimrande välgödda skandinaver och tyskar. En del skulle kalla det turismens baksida och undvikit området till varje pris, medan andra förknippar Makrigialos med paradiset. Numera finns det smakfulla alternativ och bara 1000 meter upp på kullarna finns två av Kretas absolut mest besöksvärda hotell.

När Aleka Halkia köpte dalen som gränsar mot Sunwing Resorts anläggning på sydöstra Kreta i mitten av 1980-talet var det få som trodde annat än att kvinnan planerade att bli stormrik. Marken var onekligen av stort värde och med rätt investerare skulle dalen kunna bli en kassako med tusentals charterturister som varje år sökte sol och värme hos Mrs Halkia och hennes personal. Men tvärtemot vad alla trodde hade Aleka andra planer. – Jag såg värdet av den gamla bebyggelsens grunder och bestämde mig för att återskapa det som en gång varit stommen till hela byns existens. Sakta, men säkert, hus för hus har familjen sedan restaurerat de gamla grunderna och byggt upp nya hus i ett tempo som skulle fått vanliga hotelldirektörer att slita sitt hår. – Det har gått långsamt och först nu, 25 år senare har vi nått den kapacitet vi inledningsvis drömde om. Jag säger vi, eftersom min dotter Myrto Botsari numera också är en del av företaget, säger Aleka Halkia när hon sitter flåsandes i skuggan efter en jobbig promenad nerifrån parkeringsplatsen. – Det här är alldeles för varmt för att vara så här sent på säsongen. Det händer saker i Grekland, hösten blir varmare och fuktigare och stundtals påminner klimatet om Thailands tropiska värme. Jag vet inte vad som håller på att hända, men jag hoppas att vår ansträngning att kunna erbjuda ett enkelt boende med hållbara resurser, åtminstone bidrar till att vi får en något friskare värld att erbjuda våra barn och barnbarn.

Solceller på taket och fotogenlampor i rummen Istället för ett erbjuda sina gäster en minutiös lyx har Aleka Halkia och hennes dotter Myrto Botsari valt att satsa på ett enkelt boende med ekoligisk touch som erbjuder gästerna en stunds avkoppling med bara naturen och insekterna i luften som sällskap. Varje rum har solceller på taket som samlar tillräckligt mycket kraft för att kunna erbjuda lyse i badrummet. Kokvrån, ja alla rum har faktiskt egen spis, används för att gästerna ska kunna tillaga sin egen mat. Det finns rinnande vatten liksom toalett och dusch på varje rum och utan att överdriva är känslan av grotta rätt påtaglig i anläggningens samtliga rum. – Vi vill ge gästerna en upplevelse om hur det var att bo här innan lyxresorten kom till byn. Detta är vårt sätt att erbjuda en avkopplad idyll, men jag kan inte förstå varför vi inte har några svenska gäster. På 25 år har vi inte haft en endaste svensk gäst på hotellet, trots att de kommer i tusentals varje år till resorten nere i byn, säger Aleka Halkia och pekar ner mot Makrigialos utkanter.

Sålde delar av dalen allt eftersom Under resans gång insåg både Mrs Halkia och hennes dotter att exploateringen av dalen gick alldeles för långsamt och dessutom var allt på tok för dyrt. Därför såldes marken närmast anläggningen till Vangelis Mavrakis som liksom Aleka Halkia byggt om de ursprungliga husen till bekväma hotellrum, var och en med en charm som överträffar det mesta. Maria Kostantakaki som idag driver anläggningen The White River Cottages med 13 olika stenstugor som en efter en innehåller ett fantastiskt hotellrum med citrusträd utanför knuten och spelande cikador i träden. Oavsett om det är varmt utanför knuten håller de tjocka stenväggarna värmen på avstånd. Uppskattningsvis är stenväggarna närmre metern tjocka och om det inte vore för de vitkalkade väggarna, sängarna i ljumma färger, en karaff vin på bordet och en kokbok med grekiska läckerheter skulle stugan likaväl kunna vara en enkel bostad för 80 år sedan. Men då kvarstår frågan om den underbara poolen utanför. Mat i grekiska berg Trots att både Aspros Potamos (hotellet som drivs av Aleka Halkia) och The White River Cottages erbjuder ett fantastiskt boende har ingen av dem restaurang. Ett tips är därför att ta bilen till den lilla bergsbyn Pefki där Piperia Taverna erbjuder förstklassig mat med utsikt över takåsarna runtomkring.

Alla pratar bra engelska och med en karaff lokalt vin på bordet (vatten om du kör bil) gör lukten från rosépepparträdet som skuggar restaurangens uteplats gästerna höga av vällust. Inte undra på att Kretas skatter måste upplevas på plats. FAKTA: Ta dig dit: Enklast är att flyga med charterbolagen till Kretas huvudstad Iraklio. Sedan är det drygt två timmar med bil till Makrigialos. Ving som äger Sunwing Resort i Makrigialos har turer från både Malmö, Göteborg och Stockholm. Boende: Aspros Potamos www.asprospotamos. com, The White River Cottages har ingen egen webbsida, men du kan boka via www.iescape. com/whiterivercottages.php Ta dig runt: Hyr bil av något av de stora uthyrningsföretagen som finns på flygplatsen. Tidsskillnad: + 1 timme. Guidebok: Lonely Planet ”Crete” från 2008. text & bild Niklas Kämpargård

Föregående artikelBarncancerfondens Dag på A-livs i Fjälkinge
Nästa artikelInredning för alla, med mötesplatser i fokus på INREDNINGSMÄSSA 1 och 2 Oktober.