Patric ÅbergPatric Åberg är 29 år gammal, och tillträde som kommunstyrelsens ordförande 1 januari 2011. Han började med politik när han var 15 år gammal och politiken lockade för att han ville göra skillnad och att han tyckte att varje individ skulle få bestämma mer själv. Tidigare arbetade Patric som industriarbetare och sedermera som industrisäljare på AB Formplast i Broby, men nu är han tjänstledig. På fritiden gillar han att spela golf, påta i trädgården och umgås med familj och vänner. I framtiden drömmer han om att få lite mer tid och mod till att resa.

Vilket beslut/ förändring är du mest nöjd med sedan du tillträde?
– Det jag är mest nöjd med är det höga förändringstempo vi har haft. Att vi tidigt tog fram en 100-dagars lista med massa saker som vi skulle påbörjar.

– Där finns en rad olika beslut som jag är särskilt nöjd med. Vi har lyckats få bort kommunens värsta ”skamfläck”, strumpfabriken i Knislinge. Vi har infört valfrihet i hemtjänsten och där börjar nu även komma ansökningar om att starta upp verksamheter. Kunskapsfokuseringen i skolan är jag också nöjd med. Vi har kommit igång mycket med det förebyggande arbetet för ett hälsosamt åldrande. Det är också en viktig fråga som blir alltmer aktuell.

Vad ser du som den största utmaningen med att driva Östra Göinge kommun framåt?
– Att vi aldrig få slå oss till ro och tro att det löser sig självt. Vi måste hela tiden ompröva och utveckla vår politik. Men den största utmaningen är att vi blir fler. Förra året flyttade 767 personer till Östra Göinge och det är jag glad över. Vår utmaning är att behålla fler eftersom det var 757 som flyttade härifrån. Vi måste helt enkelt bli lite mer stolta över vår vackra bygd.

Vilka fördelar finns det för privatpersoner och företagare i Östra Göinge?
– Det är tryggt i Östra Göinge. Något som uppskattas av våra barnfamiljer som bor här. Vi har bra utgångsläge och korta avstånd till Kristianstad, Hässleholm och framför allt Älmhult. Det är också viktigt för att få folk att stanna kvar. När det gäller jobben så har vi stora utmaningar framför oss. Det gäller att våra företag har god tillgång till kompetent arbetskraft och den frågan arbetar vi just nu intensivt med. Det gäller att vi skapar bra förutsättningar för våra företag att utvecklas och stärkas här lokalt. Det är viktigt med det lokala företagandet. Det är det som bygger vårt samhälle.

Varför valde du Moderaterna som parti att företräda?
– Moderaterna har en tydlig värdegrund av alla människors lika värde samt att vi tar utgångspunkt ur individen. Att man ska få bestämma mer över sin egen vardag istället för att det är någon annan som ska göra det. Det är den korta förklaringen på varför jag en gång blev medlem i moderaterna.

Hur ser en bra dag på jobbet ut?
– Jag träffar otroligt många intressanta människor. Uppdraget går lite förenklat ut på det. Att träffa andra och driva utvecklingen tillsammans med mina kollegor i femklövern.

Vad är din vision med Östra Göinge om 10 år?
– Om 10 år vill jag att vi som bor här ska vara stolta för den fantastiska bygd vi har. Jag tror att vi är fler som bor i Östra Göinge än idag. Vårt stora engagemang kring kontakterna med IKEA har växt och man ser en tydlig förskjutning av antalet människor som arbetar i Älmhult. Våra elever går ut med bra betyg som lägger en bra grund i deras fortsatta yrkesliv. Vi ser att många uppskattar att åldras i vår kommun.

Text: Elin Troedsson
Bild: Pressbild Östra Göinge Kommun

Föregående artikelGualövs skola förvandlades till en medeltida marknad för en kväll
Nästa artikelProva på dagen