BIld av Adina Voicu från Pixabay

Poker är ett roligt kortspel som finns i flera varianter. Det är en av anledningarna till att många vill lära sig spelen, men det finns misstag att undvika. Detta går att göra med följande tips.

 

10 saker att tänka på 

 1. Lär dig reglerna

Det viktigaste tipset för en nybörjare är att lära sig reglerna innan de börjar spela! Ta reda på reglerna för det specifika spelet som ska spelas. Det finns grundläggande likheter i alla pokerspel, men också tydliga skillnader.

 1. Ta det lugnt

Poker behöver inte spelas i maxhastighet. Ta den tiden du behöver för att bestämma ditt drag.

 1. Analysera motståndarna

Poker handlar lika mycket om att analysera motståndarna som sin egen hand. Var inte rädd för att ropa ut någons bluff. Försök att hitta tecken på om någon sitter på en bra hand (då kan det vara dags att lägga sig) eller om någon svettas (då kan det vara läge att höja).

 1. Hitta en strategi

För att utveckla sitt spel gäller det att vara strategisk. Att spel poker handlar också om att våga utvecklas. För detta finns det strategier som går att följa i alla pokerspel. Exempelvis är det bra att tänka långsiktigt, testa sina gränser och ha tålamod.

 1. Bluffa lagom

Poker handlar inte enbart om att bluffa. Nybörjare tenderar att tro detta men att överbluffa kan ha sina konsekvenser. Om du blir känd som en bluffare kommer potten sällan att växa sig större då ingen av spelarna litar på vad du säger.

 1. Lär dig alla pokerhänder

Det finns tio pokerhänder. Nybörjare behöver lära sig alla och undvika att skaffa sig en favorit. Försök att inte skapa samma hand varje gång. Det går att vinna på fyrtal likväl som på färgstege.

 1. Ett bord i taget

Professionella pokerspelare kan hålla igång flera bord samtidigt. Om detta är målet, lär dig först att spela vid ett bord.

 1. Håll koll på positionerna

Din position runt pokerbordet har en stor betydelse. Det är en fördel att vara den sista spelaren att göra sitt drag, eftersom det har gett dig tid att analysera de andra.

 1. Spela pigg och alert

Poker kräver uppmärksamhet, oavsett om du sitter vid ett virtuellt bord eller ett fysiskt. Sätt dig inte vid pokerbordet efter en lång arbetsdag då du är helt slut. Se till att du är pigg när du ska spela.

 1. Ha en bestämd bankrulle

Att ha en bestämd summa att spela för minskar risken att spela över sina tillgångar. En fast bankrulle gör det enklare att avgöra vilka startinsatser som passar bäst. Ett extra tips är att skriva ned sina förluster och vinster.

Tre vanliga misstag

Alla pokerspelare begår misstag, även proffsen. De flesta nybörjare brukar göra samma misstag och att känna till dem på förhand kan bidra till att de undviks.

 1. Vägrar att ge upp

Ett av de vanligaste misstagen nya spelare gör vid pokerbordet är att de tror att det är ett svaghetstecken att ge upp. Om du har en hand som du inte kan göra något med är det inte fel att kasta in den.

Ibland är den bästa utvägen att lägga sig. Att fortsätta att satsa på en dålig hand, och tro att det kommer gå gör något med den, är ett sämre alternativ.

 1. Låter känslorna ta över

Poker är ett skicklighetskrävande spel. Det kräver taktik, strategi och framför allt lugn. En emotionell spelare som har känslorna på utsidan kommer inte att bli långvarig vid bordet. Dels är det enklare för motståndarna att lista ut vad om pågår bakom solglasögonen. Sannolikheten är också större att du tar ett förhastat beslut när du är arg, ledsen eller glad.

Att hålla lugnet, och ha tillräckligt med självinsikt för att märka när känslorna börjar att svalla, är viktigt för en pokerspelare. Vet man med sig att man är en dålig förlorare gäller det att öva på att hantera förluster.

BIld av David Mark från Pixabay
 1. Nyttjar inte positionen

Ett av de vanligaste nybörjartipsen är att lära sig positionerna runt pokerbordet. Ett av de vanligaste misstagen är att strunta i dem.

Oavsett om handen är bra eller dålig är det viktigt att spela efter sin plats vid bordet. Att inte göra det, avslöjar mycket om handen för de andra spelarna. Det kan leda till att du går miste om att vinna en stor pott.

Dessa tips är en bra start för ett framtida pokerspelande. Det tar tid att lära sig bemästra poker, men att börja på rätt sätt och undvika de vanligaste misstagen påskyndar vägen mot att bli proffs.

Föregående artikelSponsringsfördelningen för 2021 är klar
Nästa artikelMålerikonsult Jesper Thelander -Vad gör en Målerikonsult?