En stolt PankanEn kväll i mars hade Anders ”Pankan ” Sundquist avslutning för sina elever i en av vårens crawl-kurser och jag var inbjuden för att se vad det egentligen är han har sysslat med i två säsonger. Under 8 gånger har han instruerat och peppat sina elever och lärt dem crawltekniken.

Det var spännande som åskådare att stå och se på hur det går till. Det såg både jobbigt och roligt ut. Jag frågade några av deltagarna om det är svårt men de tyckte mer att det hänger på konditionen. De blir lite trötta efteråt men får ingen träningsvärk. Enligt Pankan är det en väldigt skonsam och effektiv träningsform för hela kroppen och han berättar att det viktigaste är andningen. Själv är han mer eller mindre uppvuxen i simhallen. Sedan han var i 10årsåldern har han simtränat, simtävlat och varit simlärare och simtränare. Han tycker det är en rolig och bra träningsform, hjärtat får jobba och det sliter inte på några leder. Att han inspirerar de andra är en underdrift, han brinner verkligen för sin uppgift att motivera människor till att motionera och vid bassängkanten får han även den tröttaste att vilja lite till. Att starta en crawlkurs för vuxna är ju lite spännande och det har verkligen funkat. Intresset har varit över förväntan och det kommer att startas ännu en ny kurs igen den 8 maj i Kallinge simhall kl. 18.00. Nyhet för den här simomgången är att man kan komma på Drop-In på tisdagar kl. 19.00 om man bara känner för att testa en gång. Många vill fortsätta att träna sin simteknik och tycker om att träna. Det viktigaste för Pankan är att han med sin kunskap inom simning kan så ett frö till någon som kanske inte är så motiverad till träning. Och den största utmaningen skulle ju vara att få inspirera de som absolut borde motionera men som är omotiverade. Han tycker att vi är många som har en gemensam uppgift där; företagare, hälsovården, chefer och medarbetare. Att just uppmuntra varandra till att våga prova en ny form av motion.

Uppmuntrande ord hörde jag hela tiden från Pankan, han säger till sina elever att de är duktiga och berömde dem flera gånger under träningspasset. Det tror jag är en bidragande orsak att alla är jätte nöjda efteråt när de tackade Pankan för vad han lärt dem. De tycker att han har gjort en fantastisk insats och är en fantastisk lärare. Som det träningsfreak han är och eftersom det var sista gången bjöds det på lite ”snacks” i form av apelsin och mandel till alla. Jag frågade Karin Piculell och Kerstin Arnlund från Ronneby hur det kom sig att de började på kursen? Båda svarade att de tycker det är roligt att lära sig något nytt och nya simsätt. Karin tillägger att för henne var det en utmaning att doppa huvudet under vatten. Då hon under alla år tyckt det varit obehagligt. Men nu är fobin borta och det känns jätte bra. Kerstin däremot har simmat kontinuerligt sen de öppnade simhallen, 4 000 meter 2 dagar i veckan vilket totalt har blivit 394 mil. Ganska anmärkningsvärt tycker jag.

Välkommen till Kallinge simhall hälsar Pankan alla läsare som är sugna att testa på crawl, och som han säger- Hitta ditt flyt!

Vill du veta mer, titta in på www.Levlia.se

Text och Bild: Susanne Karlsson

Föregående artikelI massajernas land
Nästa artikelSveriges största aktivitetsfält finns på Järnaviks Camping