Jesper Lissmark Hult och Elin Höglund planerar för fullt sitt livs utmaning. Under flera månader kommer de att mer eller mindre bo på sina cyklar då de ska ta sig från Nordkap till Tarifa i Spanien. Jesper på sin enhjuling och Elin på sin tvåhjuling.

Det kan låta hur galet som helst men tanken bakom hela arrangemanget är väldigt god. Det andas kärlek, glädje och gemenskap och det är just det budskapet de vill ge till människorna de möter. I Sverige är vi så rädda och misstänksamma av oss, menar Jesper och han vill att vi ska släppa på det och öppna upp oss mer. Därför fortsätter de också med kampanjen Free Hugs, en social rörelse som erbjuder gratis kramar på offentliga platser till människor som just då råkar befinna sig där. Ett enkelt och trevligt sätt att bryta barriärer och att ett sätt att sprida kärlek. Kramarna är menade som vänliga, osjälviska handlingar för att få andra att må bättre. Kampanjen startade 2004 av en australiensisk man vid namn Juan Mann och Jesper och Elin fortsätter kampanjen genom sin resa i Europa och uppmanar alla som vill, vara med och dela ut kramar i städerna de passerar.

Jag mötte Jesper en kall och regnig majdag i Karlskrona och undrade hur han ens kom på idén till det här faktiskt ganska häftiga initiativet och just på en cykel med bara ett hjul. Svaret blev att han vill göra skillnad och eftersom han förra året klarade sig igenom hela Sverige på sin cykel så kände han för att utmana sig ännu mer. Cykla på enhjuling har han övat sig på sen han var 17 år och har väl säkert trillat av ca 1000 gånger. Men han gav aldrig upp för när Jesper bestämmer sig för något så genomför han det också. Han har en enorm drivkraft inom sig och vill gärna förmedla vidare hur viktigt det är att ha drömmar och försöka förverkliga dem. Han gör 14 stopp i olika städer just för att hålla föreläsningar om att stärka sin självkänsla och att man aldrig ska ge upp. Mental träning är en viktig bit i livet och Jesper är precis nyutexaminerad hälsovägledare och har startat eget företag så att han framöver kan hjälpa människor att må bättre på olika sätt. Hans och Elins cykelprojekt stödjer även kampanjen Friends och uppmanar alla som kan skänka pengar till organisationen eftersom den jobbar mot mobbning. Jesper känner mycket för mobbningsoffer då han själv var utsatt i skolan och ofta hade en utanförkänsla även om han hade vänner.

Den 8 juni hoppar Jesper och Elin på sina cyklar uppe i Nordkap – Europas nordligaste del och beräknar vara framme i Tarifa i Spanien – Europas sydligaste punkt i början av november. En nätt tripp på 6 500 km. De kommer att cykla 5 mil om dagen och beräknar ca 1 mil i timmen. Under resans gång har de tänkt ”soffsurfa”, just för att hålla nere övernattningskostnaderna och de tycker det är ett trevligt sätt att träffa nya vänner på.

Väl tillbaka i Sverige i höst har Jesper lovat sig själv och sin familj att inte ge sig på någon mer utmaning på ett bra tag. Vi får väl se om han kan hålla det så äventyrlig som han är. Vill du veta mer eller följa Elin och Jesper på resan går du in på unicykling4love.com. Eller så läser du även i nästa nummer av Infobladet då vi kommer att följa deras upplevelser en gång i månaden.

Lycka till på färden önskar alla vi på Infobladet!

Text & Bild: Susanne Karlsson

Här kommer han, Grabben som ska cykla 6500 km under 6 månaderJesper Lissmark Hult på Torget i KarlskronaJag fick mig en pratstund med Jesper i ett blåsigt Karlskrona

Föregående artikelPollenallergiker – Det finns hjälp
Nästa artikelEva Eastwood – Rockade loss på Bellas