Jordgubbar och blåbär innehåller mycket järn och är bra för synen.Citrusfrukten innehåller väldigt mycket C-vitaminer och bara mer om den är riktigt mogen.Det finns många frukter och bär som är värdefulla och som vi är i behov av för att må bra. Vissa innehåller fler nyttigheter än andra. Främst frukter men även bär innehåller väldigt mycket socker men också livsnödvändiga vitaminer och mineraler som kroppen behöver.
Frukt och bär är perfekt som mellanmål och ger snabb och effektiv energi efter att man har tränat eller bara vill ha något att äta på. Många har också bra antioxidanter. Om man inte vet vilka frukter och bär som är nyttigast följer nu lite information om några utvalda.
Blåbär
Blåbär är bra för njurarna, förtäring minskar risken för Hjärt- och kärlsjukdomar, bukfetma, reducerar högt kolesterol, ger äldre bättre minne och stärker din hjärna. Blåbär är fulla av antioxidanter, mineraler och vitaminer såsom kalcium, magnesium, kalium, fosfor, C-vitamin, järn och B-vitamin. Om man ser till traditionell läkekonst har blåbär använts mot bland annat synproblem, hudproblem och diarré. Blåbär tillhör släktet skogsbär och finns från södra Sverige upp till våra fjällhedar.
Citrusfrukter
Citrusfrukter innehåller folat, C-vitaminer, fibrer och antioxiderande flavonoider. Citrusträden härstammar från områden i sydöstra Asien och citrussläktet innehåller endast tre arter. Om man räknar att en frukt väger 100g är ungefär 40-50 gram av detta C-vitamin. En sak man kan tänka på är också att ju mognare frukten är desto mer C-vitaminer innehåller den.
Jordgubbar
Vilda jordgubbar växer i stora delar av världen. I Sverige har vi även smultron som är en vild jordgubbe. Precis som i många andra nyttiga bär innehåller jordgubbar C-vitamin, antioxidanter och andra nyttiga ämnen. Under jordgubbssäsongen i Sverige odlas 15000 ton jordgubbar varje år.
Detta var ett urval på några frukter och bär som är väldigt bra för kroppen och ger oss den näring vi behöver. Glöm nu inte bort att äta dem, de flesta finns tillgängligt året om i frysdisken.
Källa: http://www.nyfikenvital.org

Text: Veronika Brink

Föregående artikelFrukostmötena är igång igen
Nästa artikelSalong Mirka ser ljust på framtiden och nyanställer