Kristianstad
INFO-Bladet träffade ordförande Nils Ekvall från VMA IK. Klubben härstammar från de tre byarna Vånga, Mjönäs och Arkelstorp. Klubben har idag drygt 300 medlemmar och bedriver fotbollsverksamhet i alla tre byar. Seniorverksamheten är dock koncentrerad till Vånga under vårsäsongerna och till Arkelstorp under höstsäsongerna. I Mjönäs spelar vissa av ungdomslagen sina matcher.

Nils, för oss som är fotbollsintresserade är du lite av Mr. VMA. Du har följt med föreningen på en resa från bakgården i division 7 till division 2. Du har upplevt sammanslagningar av lag med grannbyarna. Jag vill nästan höja din lojalitet mot klubb, likt Paolo Maldini, som var sitt Milan trogen under alla år som fotbollspelare. Ett tag kändes det naturligt att ta nästa steg, och vad jag förstod saknades inte anbud?
Haha, kanske inte som Maldini. Men visst har jag varit min klubb trogen och trivs väldigt bra här. Anbud från högre klubbar i divisionerna saknades inte heller. Visst, kanske är det något jag ångrar lite idag. Jag gillar småklubbsmentaliteten och att försöka bygga på med ungdomar från de egna leden. Trots att det är tufft, bland frustrerande när spelare lägger av vid 16 års ålder och flyttar. Men det är sånt man får ha förståelse för.

VMA IK upplevs som en händelserik klubb. Framförallt under 2000-talet. Kan du berätta?
Jo, det kan man säga. Jag debuterade när jag var 15 i sjuan med Vånga/Mjönäs.  När sammanslagningen med Arkelstorp var ett faktum låg vi i division 5. På två säsonger avancerar vi från femman till division 3, som vi också vann året efter. Vi hade ett kanonlag med många egna produkter kryddat med spelare som Jens Hermansson, Håkan Leo från Mjällby och Ola Nilsson som anslöt från Helsingborgs IF. Det var en rolig tid!

Hur ser det ut idag? Finns det någon målsättning att ta sig tillbaka till en elitsatsning igen?
Nej, absolut inte. Även om vi vill vinna alla matcher och serier som vi spelar, så känns division 4 som en lagom serie. Det viktigaste är att vi kan erbjuda våra ungdomar en meningsfull verksamhet. Idag jobbas det hårdare med verksamheten mot ungdomsfotboll. Vi har 130 stycken registrerande spelare från 6-årsåldern upp till  pojkar och flickor 15.

Hur ser du på fotbollen idag jämfört med 10 år sedan?
Lokalfotbollen är väl något sämre nu. Jag tror det beror på att färre utövar fotboll. Idag får man vara glad för de spelare och den ungdomsverksamhet man har. Så tror jag de flesta föreningar resonerar idag. Det är ett par föreningar som förvunnit med åren, och jag tror att det kan bli fler på sikt som får problem. Därför känns det tryggt att vi har en så bra ungdomsverksamhet i VMA.

INFO-Bladet önskar VMA IK och Nils Ekvall lycka till!

Text & Bild: Christoffer Lundin

Föregående artikelNaturkompaniet – Med anor från 1947
Nästa artikelNävlingeåsen förenar och finns på kartan! ”För två år sedan var vi en tom fläck på kartan”