Hässleholm
Den 25 augusti är det åter igen dags för Snapphaneturen, cykel-loppet där motionärer och elit tävlar på en krävande bana. Det är andra året som Snapphaneturen har fått förtroendet att stå värd för MTB-SM (Mountain Bike-SM) Marathon som anordnas av Hässleholms cykelklubb. Loppet blir på den hyllade och utmanande banan på det vackra Hovdalaområdet. Starten är belägen precis framför Hovdala Slott och turen slingrar sig mest genom bokskog.

– Man tävlar i mountainbike, sprint och country cross marathon, berättar banansvarige Johan Kristiansson. Vi har ett bra samarbete med kommunen samt slottet och tillsammans med våra sponsorer har de gjort att det här evenemanget funkar så bra som det gör.

Loppet har funnits sedan 1995 och har tidigare anordnats på O-ringen i Hässleholm. På senare år har dock Hovdalaområdet varit mer uppskattat av deltagarna och turen går under namnet Snapphaneturen. Allteftersom cykling har blivit mer uppskattad som en motionsform har evenemanget lockat allt fler deltagare. I år räknar arrangörerna med runt 400-500 deltagare, men vädret styr också tillströmningen.

– Nytt för i år är en extrasträcka där publiken kan följa cyklisterna den sista kilometern, säger medieansvarige Ola Persson.

Eftersom det är SM kommer man kunna se tävlare från hela Sverige på banan. Banan är 3,5 km lång och om man siktar på att bli svensk mästare är två varv obligatoriskt. De flesta brukar inte försöka sig på två varv. Klockan 10:00 startar nybörjarklassen som är från sex års ålder. Klockan 11:00 startar sedan eliten. På området finns det sponsorer och utställare som säljer cyklar, bilar och datorer. Kiosk och grillplats finns på plats och om man vill äta lite exklusivare mat kan man äta i restaurangen på slottet.

Välkommen till ett roligt och aktivt SM-evenemang den 25 augusti på Hovdalaområdet.

 

Text & Bild: Veronika Brink

Föregående artikelNågot i hästväg
Nästa artikelProvkörning hobby racingmaskiner