mairodet nya området i Bromölla ligger två stora butiker intill varandra som tillsammans säljer allt till hemmet. Båda har öppet 7 dagar i veckan. -Söndagar är en populär utflyktsdag, säger Mairos butikschef Madeleine Jivhed.

Många kanske inte vet att Mairo är ett svensk designföretag som designar, tillverkar och säljer produkter inom heminredning, främst i form av olika textilprodukter där all textil trycks i Sölvesborg, ingen annanstans. Det är unikt att ha allt så lokalt.

Företaget grundades i Ronneby 1994, varumärket säljs av återförsäljare i hela Sverige samt flera andra länder som England, Spanien, Australien för att nämna några. Det finns 2 egna Mairo butiker i Sverige, Kalmar och nu i Bromölla sedan slutet av november 2010. Nästan 1000 kvadratmeters butiksyta uppdelat på två våningar, handikappsanpassat med hiss. Mairos kollektion varieras med många mönster i flera olika färgkombinationer, i butiken finns en stor barnavdelning, samt en stor rullgardinsavdelning med standard och special där man kan få allt från teknikväv, fjärrkontroll, olika mönster och avslut. Man säljer mattor och detaljer från olika stilar, möbler är på väg in.

-I Kalmar butiken har de en belysningsavdelning, det har vi valt att inte ha här, säger Madeleine Jivhed, endast lampskärmar på grund av att vi har Lampkungen intill. Det är ett bra samarbete, kunder som kommer till oss går till honom och tvärtom. Till våren blir det ett ännu tajtare samarbete med utemöbler samt belysning utomhus.

Egen tillverkad kristallkrona hos Lampkungen
Egen tillverkad kristallkrona hos Lampkungen

Jan Öhman, Lampkungen, flyttade sin butik från Sölvesborg till 400 kvadratmeters handikappsvänlig butiksyta i Bromölla och den 10 oktober förra året slog han upp dörrarna. -Det har gått mycket bra och blivit en bra respons, säger Jan som också känner fördelarna med att ligga intill Mairo. Området är nytt och det är på gång att bli en trivsam utemiljö här utanför när väl snön försvinner.

Jan har opposition på tomten intill som är på 4000 kvadratmeter. Det finns tre intressenter idag som vill bygga där, inga färdiga kontrakt är skrivna men är på gång enligt Jan.

Hos Lampkungen finns allt inom belysning. Här säljs också egen tillverkning av kristallkronor samt att man erbjuder reparation av gamla kristallkronor och för de som vill kan man även erbjuda skräddarsydda. Jan har jobbat med lampor och belysning i hela sitt liv. Redan som 15-åring jobbade han i en lampaffär och började då som springpojke.

Han har bred erfarenhet samt att han är elektriker och har en ingenjörsbehörighet. -Jag har gjort all el-installation i den egna butiken och hos Mairos säger Jan, jag kan även erbjuda kunder kompletta el-installationer. Med 45-års branschvana kan man få bra tips och råd.

Till alla läsare, gör en utflykt med eller utan barn för att besöka dessa två stora inredningsbutiker i Bromölla.

Text Monica Berg

Föregående artikelSeconhand-butiken och mötesplats kupan, Har öppet!
Nästa artikelHundar, hundar, hundar…