Mörrum
När vi närmar oss Ljungsleds Plantskola i Mörrum möts vi av parkerade bilar längs med vägen. Solen skiner, det luktar nygräddade våfflor och folk doftar på blommor, väljer träd och pratar med bekanta ansikten. Det står klart att Trädgårdens Dag, den första söndagen i september, är en välbesökt dag på plantskolan.
– Det brukar vara vår mest välbesökta dag under året och vi försöker att ha intressanta utställare på plats. Det, tillsammans med spännande trädgårdsnyheter, erbjudanden och en uppladdad plantskola brukar bli succé, säger Mats Mattson, trädgårdsmästare som tillsammans med sin bror Krister äger plantskolan.
Plantskolan, som funnits sedan 1919 är nu inne på tredje generationens ägare. Under dessa 95 år har man gått från odling och småskalig försäljning till en fullsorterad plantskola som även utför mycket arbete ute hos kunder i regionen.
– Vi har under en längre tid sett att folk vill ha en lättskött trädgård, men en trädgård där man fortfarande kan njuta av grönska. Det är många som kommer till oss för att få hjälp med idéer, planering och anläggning av trädgård. Vi brukar säga att vi hjälper dem att gå från tomt till trädgård, säger Mats.
Just den här söndagen har Mats och Krister satsat lite extra på barnen. Det hörs ljud från den lilla lekplatsen och kön till ponnyridningen ringlar lång.
– Vi har sett att många barnfamiljer gärna kommer hit när de vill göra en utflykt ihop. Barnen leker och äter glass medan föräldrarna tittar på växter. Vi smygöppnade vår nya lekplats idag och den kommer vi att fylla på med fler lekattraktioner, säger Mats.
Medan barnen leker kan föräldrarna ta en kopp kaffe i det inglasade växthuset och planera inför sin trädgård. Det blir ett par timmar som hela familjen uppskattar.  bild-CMYK-web

Föregående artikelHuvudinriktning på stentrappor och husgrunder
Nästa artikelSPF:s Läs och res-grupp besökte Bornholm