Svängsta
Mitt i skogen mellan Olofström och Svängsta vid Örsjön ligger ett helt underbart ställe, ett litet torp har blivit en liten gård. Där bor Johnny Bengtsson med sin familj och där har han också sitt företag Bengtssons Bygg. De renoverar trappor och husgrunder i första hand men andra jobb som snickeriarbeten förekommer också.
– Jag har haft fördelen att få prova på olika saker i livet, berättar Johnny. Som ung jobbade jag på gårdar inom skog- och jordbruk, mellan 1977-1984 jobbade jag som sotare och jag har varit anställd inom Jämshögs församling som vaktmästare, men blev sedan anläggnings- och kyrkogårdschef fram till 1995.
Efter det började han resa till Kina och köpte ledbelysning och stenprodukter som figurer, trappor, stenmöbler m m.
Företaget hette då Bengtsson Handel och Parti. Han öppnade en liten lampaffär i Asarum som växte, då köpte han fastigheten där Asarums Ljus och Miljö ligger idag. Det var Johnny Bengtsson med dåvarande fru som startade Ljus och Miljö i Asarum AB.
Ett dagis hyrde nedanvåningen och sen när det flyttades gjorde man om hela fastigheten till 1500 kvadratmeter försäljningsyta. Intressenter ville köpa butiken och han sålde sin del av Ljus och Miljö, men har ett nära samarbete eftersom de fortfarande köper belysnings produkter av honom, i form av ett energisnålt 24V trädgårdssystem med utbytbara LED lampor där kunden själv kan designa sin trädgård.
Det är ett system han själv utvecklat då han under sin tid i belysningsbranschen inte kunde tillgodose många kunders önskemål. Systemet klarar lätt att belysa en trädgård upp till 2000 kvm, upp till 100 armaturer kan kopplas till samma transformator beroende på vilken armatur som används. I dag säljs systemet i ett hundratal butiker i hela Sverige genom en återförsäljare i Värnamo.
– Jag har alltid byggt och tycker om att bygga, därför startade jag Bengtssons Bygg AB säger Johnny. Först som enskild firma med två anställda, idag är det ett aktiebolag med fem anställda.
Två stycken jobbar med snickeriarbeten såsom, takbyten, fasadrenovering, badrumsrenovering, mindre tillbyggnader, mm, och tre stycken jobbar på betongsidan med trappor och husgrunder, mm. Vill man ha hjälp med att renovera husgrunden, göra den fula trappan mycket finare, eller något annat inom vårt arbetsområde, tveka inte att kontakta Bengtssons Bygg AB.
Text & Bild: Monica BergIMG_0639-CMYK-web

Föregående artikelSvängstadagen är alltid lika uppskattad
Nästa artikelLJUNGSLEDS PLANTSKOLA UTFLYKTSMÅL FÖR HELA FAMILJEN