Inflationen, kriget och dyrare mat och skyhöga elpriser. Det är inte lätt att få ihop ekonomin i dessa tider, för många är det en utmaning.

Mat är en av de kostnader som många har reagerat på, extrapriserna i matbutikerna är nu det förra ordinariepriset. För att spara el, tid och även pengar, brukar min familj laga storkok. I vår familj är köttfärssoppan och köttfärssås två favoriter. Köttfärssåsen är perfekt frysa in för att sedan kunna ta upp och använda till lasange eller t.ex köttfärspaj.

Här kommer några tips kring att få pengarna att räcka till mer gällande mat.

• Planera veckans luncher och middagar – ta hjälp av reklamen och veckans erbjudanden

• Gör storkok och frys in resterna

• Våga använda billiga råvaror så som olika sorters kål, lök, rotfrukter, bönor och linser.

• Köttfärssås, lasagne, gratänger, soppa och grytor är perfekt som storkok.

• Jämför extrapriser mellan olika butiker. Ibland kan det löna sig att köra till flera olika butiker och handla.

Söker man på internet kan man också få fram recept på goda och billiga maträtter, ett sätt att tänka lite annorlunda kring maten. Drivmedlet är inte heller en rolig utgift, men nödvändig för många när man inte bor i storstaden. Men för de som har möjlighet är det perfekt nu när våren är påväg att börja cykla eller gå till jobbet. Dels sparar man mycket drivmedel och även får man härlig friskluft och motion.

Elpriserna påverkar inte bara oss som privatpersoner, utan också alla företag. Företagen får högre inköpskostnader på material, råvaror och även kostnaden för produktion, vilket medför att slutprodukten har ett högre pris. Många företag har kämpat sig igenom Corona, kriget och nu höga elpriser och drivmedel. En prövning utan dess like.

Nu hoppas vi på en liten vändning och även att elbidraget från regeringen kan hjälpa en bit på traven och underlätta ekonomin.

Vi ser framemot en ljusare vår och sommar.

 

Patricia Lundin

Föregående artikelDärför är det bra att läsa för barnen
Nästa artikelVåren är på ingång snart dags att fixa trädgården.