kreativumKreativum har funnits i 11 år. Huvudman och ägare är Kreativt och Tekniskt Forum i Blekinge. En ideell förening som verkar för att skapa intresse för teknik.

Det är 10 st anställda och 3 st timanställda. Kreativum är över 2000 kvm upplevelser med ett 100-tal ”prova-på” stationer. Det kommer ca 45.000 besökare/ år och ca 10.000 av dem är skolelever. I byggnaden får det max vara 540 personer. Det kommer även elever från Danmark och Tyskland för att besöka Kreativum.

Här finns en rad olika temapaket inom olika områden som ger eleverna en upplevelse utöver det vanliga. En rymdresa i Kreanova, se på stjärnorna i planetariet och mäta kraften i planethoppet ger konkreta exempel att ta med sig tillbaka till skolan.

Idag är Dalaskolan med 23 elever från Bromölla på besök. Emma, Linnea, Alexander och lärare Niklas provar på tankebordet. Den som slappnar av mest i tanken vinner och den här gången vann Alexander över Emma.

– Det är första gången som Dalaskolan är på Kreativum, säger Niklas. 7A läser om rymden i skolan så det var utmärkt att det var rymdentema här nu. Alla elever tycker det är lärorikt och spännande.

Klassen från Dalaskolan fick en kort undervisning i Kreanova om stjärnbilder av Sven Burreau som har jobbat på Kreativum i 9 år. De fick se ett program om bl a stjärntecken och det visade sig att många inte visste vilket stjärntecken de var födda i.

kreativum-2

Det finns 12 stjärnbilder som solen och månen passerar igenom och de ingår i våra horoskop. Kreativum har skollovsöppet vecka 42,43 och 44. De har även julbord och bokning för konferenser, firmafester och barnkalas. Köket har allt hemlagat.

text&bild Carina Breiner

Föregående artikelSolsta Towers – det lilla hotellet med det stora hjärtat
Nästa artikelLågpriskök i Asarum