Kristianstad
Även i år kommer Konstrutan smycka och ställa ut konst i Kristianstads innerstad den 10 – 12 oktober. Som vanligt går det att beskåda konstverk i butikers skyltfönster längs gågatorna på Östra och Västra Storgatan och blomsterinstallationer från elever på floristlinjen på Milnergymnasiet. Nytt för i år är att besökarna kan pröva på att skulptera i trä tillsammans med konstnären Sven-Ingvar Johansson. Ett annat spännande inslag är Konstnatt med ArtQueen på Kronohuset.

I år är temat ´´Stad´´ och Konstrutan samarbetar tillsammans med elever från Konstskolan och textillinjen på Önnestad Folkhögskola som ska ställa ut sina alster hos ca 40 butiker. Tanken är att gågatorna och torgen ska knytas samman så att besökare kan gå däremellan och få njuta av konst av alla dess slag.

– Det kommer finnas konst i alla möjliga former. Allt från textil och vävningar till tavlor, skulpturer och 2D och 3D-installationer, berättar Tin Josefsdotter, verksamhetsledare på Handelsstaden Kristianstad. Eleverna arbetar fritt och vi styr inte över vad de väljer att presentera.

– Konstrutan har anordnats några år i rad och det känns som det krävs lite känsla för staden för att få det att gå ihop och bli perfekt, förklarar Tin. Vi får efter varje år in fler rutiner att arbeta med, men det gäller också att alltid inför varje Konstruta skapa något nytt och spännande som lockar besökare.

Genom Konstrutan får konsten ett tillfälle att uttrycka sig i det offentliga rummet. Konst kan både smälta in i skyltfönstren eller så kan det sticka ut mer. Båda två ger sköna kontraster. Det som känns spännande är att det är ett samarbete med en lokal konstskola. Konstrutan stimulerar unga konststuderande samtidigt som det skapar ett intresse kring konsten ute hos invånarna.

– Inom Kritistanstads kommun har vi konst i så många olika former. Kristianstads stadskärna i sig är dessutom väl upplagt för ett sådant här arrangemang eftersom butikerna ligger så nära varandra och det blir en väldigt mysig känsla när man promenerar runt, avslutar Tin.

 

Text: Lotta Bjärlestam
Bild: Affisch Konstrutan

Föregående artikelIngen mer tandläkarskräck
Nästa artikelOriflames skönhetskväll i Rosa Bandets anda