Chromatica Omslag Photo: Courtesy of Universal Music Group
Efter ett av coronaviruset uppskjutet april releasedatum så är nu Lady Gagas skiva här. Jag har köpt albumet i en limiterad utgåva med två extra bonusspår.

Chromatica Omslag
Photo: Courtesy of Universal Music Group

Albumet har i några dagar gått för fulla muggar i mina högtalare. Så nu är det dags att ge er en liten recension av albumet “Chromatica”. Jag börjar lite smått att citera Lady Gaga och det hon menar att albumet står för. Så här sa hon: “Kärleken är ett grundläggande element på “Chromatica”. Som jord, luft, eld och vatten. Det slutgiltiga resultatet visar en ny början på mitt nya liv.
Ett liv där jag medger för mig själv att ljudet är min livskraft och att Lady Gaga är det mysterium som bär på det”. Med de orden sagda från henne själv så öppnar jag det boklika skivomslaget. Sätter in skivan och börjar lyssna. Det börjar färgglatt med att Lady Gaga öppnar med spåret “Alice” där hon sjunger om att hon vill hitta sin väg tillbaka till sitt “Wonderland”.
Bilder av pastellfärgade, psykedeliska landskap fyllda med magiska djur är de bilder jag får i huvudet då jag lyssnar på den låten. Hon vill enligt vad jag tror förmedla hur man från en trist och mörk vardag tar sig tillbaka till den regnbågsskimrande scenen där man är älskad av alla. Något som i dessa mörka tider kan sprida glädje till oss som är hemma i isolering och inte kan visa varandra mer kärlek än den vi förmedlar via datorskärmen eller mobilskärmen.
Därefter går hon direkt på skivans hitsinglar som vi alla redan har fått en försmak på med spotify och musikvideosläpp. Låten “Stupid Love” och Ariana Grande duetten “Rain on me”. I låten “Stupid love” berättar hon i en färgglad video med mycket dans att hon kanske kan tyckas vara naiv. Men det enda hon vill ha är kärlek.
I “Rain on Me” finns ett budskap om att man ska våga se saker ifrån den ljusa sidan och det har även spekulerats kring att den handlar om hur Lady Gaga alltid försöker att lämna det mörker som fanns i hennes förflutna bakom sig. Samarbetet med Ariana Grande som Lady Gaga av personliga orsaker har skjutit på under en längre tid blir verkligen succé. De lyckas fånga rätt känsla och teknik för att berätta Lady Gagas historia tillsammans i de minuter de har tillsammans. Sen sjunger Gaga om att våga vara en fri och självständig kvinna som gör vad hon vill i låten “Free Woman” som är en upptempolåt som får mig och säkert många andra att vilja dansa.
Därefter kommer låten “Fun Tonight” som är en slags förklaring om hur det är att var superstjärna. Man kan älska en värld i paparazzis strålkastarljus. Men i slutänden vill man bara slita sig loss från detta fängelse och ha kul. Det är låtens budskap som väldigt tydligt målas fram. En rad låtar rullar fram som har samma genomträngande kärleksbudskap om att släppa loss utan att bry sig om vad andra tycker.
Sen är det dags för den stora duetten med ingen mindre än den stora rösten och rocklegenden Elton John i låten “Sine From Above”.
Där tas det i på alla cylindrar och stjärnornas båda egon kompletterar varandra mycket bra. Man tänker arena och gåshud på Ullevi eller Friends Arena när man hör låten.
Sen avhandlas den balladliknande låten “1000 Doves” som är väldigt fin samt discodängan “Babylon” och “Enigma” som var titelspåret på Lady Gagas senaste turné.
Man kan summera det hela med att Lady Gaga efter nosande på andra genres med förra plattan “Joanne” och “A Star is Born” soundtracket är “back to the roots”. Många Lady Gaga fans kommer att känna igen hennes musik och den kommer att spelas rejält på både radio och dansgolven när coronapandemin släpper ut folk på folktäta platser igen. Samtidigt visar den på den bredd som Lady Gaga är känd för och hennes röstresurser får verkligen utlopp i alla låtarna.
En stark femma av fem möjliga är mitt betyg till Lady Gaga albumet “Chromatica”.


Text & Foto: Paul Karlsson
Föregående artikelDe brända ekollonens boplats
Nästa artikelEn unik arkeologisk utgrävning ger ny bild av stenåldern