karate-bromollaAtt hälsa på sin mästare och sin motståndare innan man ger sig in i kamp är en skriven regel. Sporten är karate och killarna jag pratar med kommer från Bromölla Karateklubb.

Många visste kanske inte att det fanns en karateklubb, men som den enda kampsportsklubben i Bromölla huserar de i pingishallen på lördagar och söndagar.

Klubbens mästare, dvs tränare, heter Osman Ejupi och det var också han som startade klubben år 2002. Osman kommer ursprungligen från Kosovo och har tränat karate, eller Shotokan som stilen också kallas, sedan 1976. 1992 kom Osman till Sverige och tio år senare startade han upp karateklubben i Bromölla.

I karate avancerar man i olika färger på sina bälten. Graderingarna går från vitt till svart bälte. Martin Boberg och Marcus Holmgren förklarar att det finns en ”nybörjargrupp” där man börjar med vitt bälte. Sen finns det en ”avancerad” grupp. När man når den gruppen blir karaten svårare och man får kämpa hårdare för sina bälten. Osman som är tränare är på sitt femte dan. Det vill säga att han har sitt femte svarta bälte.

Klubben ger sig även ut på tävlingar. De tre tävlingar de nämner är Malmö Open, Bushido Open i Helsingborg och Adidas Cup i Kristianstad. Under 2010 kammade de hem tjugo pallplatser. Även VM i Frankfurt har fått besök av klubben och också där kammades det hem pris. Så nog finns karateklubben i Bromölla på världskartan.

Karate har ingen åldersgräns. Alla är välkomna och klubbens yngsta medlem är i dagsläget fem år. Det spelar heller ingen roll om man är kille eller tjej, man eller kvinna. Blir du nyfiken och vill veta mer?

Gå då in på http://www.laget.se/bkc eller ring Martin på 0708-541550 för mer information.

Text: Paulina Bengtsson

Bild: Martin Boberg

Föregående artikelFrån radio och tv-butik till vitvaror och elektronikbutik
Nästa artikelEl – barnsligt enkelt om barnen får bestämma