DSC_0013_cmykNäsum
Näsums församling är djupt enga-gerade i Svenska Kyrkans Internationella Arbete och de arrangerar en julkonsert tillsammans med Håkan Windahl och Nöjeskompaniet för att samla in pengar till projektet ”Låt fler få fylla fem”.

Rådet för Svenska Kyrkans Interna-tionella Arbete i Näsums församling består av fem starka kvinnor som alla har ett djupt engagemang för att hjälpa sin nästa; prästen Ulrika Persson, Pia Karlsson, Eva Åkesson, Christina Stark och Karin Månsson. Näsums församling har länge engagerat sig i olika sorters biståndsarbete och de är bland de tio bästa i Lunds Stift på insamlingar till olika biståndsprojekt.
– Vi tjuvstartade vår insamling redan under (H)julrundan, berättar Ulrika som är präst i Näsums församling. De aktivi-teter vi anordnade då gav hela 8000 kr till insamlingen.

Den 18:e december, klockan 19:00 drar julkonserten med Håkan Windahl, Nöjeskompaniet och Näsums kyrkokör igång. Konserten är gratis och alla pengar som skänks kommer att gå direkt till kampanjen ”Låt fler få fylla fem”.
– Sju miljoner barn dör varje år innan sin femte födelsedag, säger Ulrika. Pengarna vi samlar in går bland annat till mentormammor i fattiga delar av världen. En mentormamma gör hembesök, väger och möter barn, utbildar inom aming, kost och hälsa. Hon väg-leder också inom försörjning, familjeplanering och framtid.

Metoden med mentormammor har utvecklats ur ett arbete för kvinnors och barns hälsa som startades av svenska läkaren Ingrid Le Roux för mer än 35 år sedan. Syftet är att äldre, erfarnare mammor besöker yngre, utsatta mammor så att kvinnorna får tillgång till mödravård men också för att kvinnorna ska kunna hjälpa sig själv och sina barn ur en utsatt situation .
Tänd ett femte adventsljus och bidra till att fler barn rund om i världen får uppleva sin femte födelsedag!

Text & Bild: Petra Horning

Föregående artikelFinska Föreningen släpper en antologi
Nästa artikelLåt Ferehusens Däck ta hand om bilen