När jag pratar med Kristianstadskillen Jafet Samson på telefon befinner han sig i Stockholm. Han har hälsat på deltagarna i tv-programmet Idol, något han för inte så längesedan själv var med i. Jafet, som i artistsammanhang hellre kallas Jay, är inte missnöjd med sin placering i Idol trots att han var så nära fredagsfinalerna.

–          Idol var egentligen ingenting för mig. Jag var inte ute efter att få tävla. Det är en helt annan sak att stå på Idolscenen och bli bedömd av en jury än att åka runt och uppträda i olika städer, som jag brukar göra. Tävlingen gör att hela känslan försvinner och jag känner inte mig hemma i det sammanhanget. Det är så, alla har sin egen grej och Idol var inte min, förklarar Jay.

I media har Idoljuryns kommentarer diskuterats och kritiserats. Jays upplevelse stämmer ganska bra överens med tittarnas.

–          Jag tyckte att juryn ofta sa emot sig själva och fokuserade på helt fel saker. De kommenterade ofta stylingen och glömde sången. Ibland var det väldigt hårda ord. Jag tycker att de ska visa mer respekt, det är trots allt människor och inte varumärken som står på scen.

Att hans medverkan i Idol ändå medfört något positivt för honom är ett faktum.

–          Jag sökte till Idol för att få synas och för att visa svenska folket vem jag är. Genom Idol når man människor i olika åldrar, det är det som är så bra. Det var min plan från början, att visa vem jag är och sedan jobba vidare på egen hand. Många tror att Idol är den enkla vägen, men så är det inte. Det räcker inte att vara med i Idol och sedan är man känd. Man måste ha någonting speciellt som artist för att man ska synas.

Man kan tänka sig att det sociala är en rolig del av Idol, vilket Jay bekräftar.

–          Det som var väldigt roligt med Idol är alla människor jag lärde känna. Robin Stjernberg träffade jag på audition. Vi klickade direkt och vi är jättetajta fortfarande. Jag har kontakt med alla som är kvar i Idol nu så det var trevligt att träffa dem igen. Vi snackade, fikade, spelade musik och sjöng, berättar Jay.

Nu har han lagt sin Idoltid bakom sig och fokus ligger på framtiden. För tillfället jobbar Jay med sitt album som ska släppas i slutet på året.

–          Jag började arbeta med albumet direkt efter Idol. Det är ganska mycket jobb eftersom jag skriver mina låtar själv. Jag jobbar nästan bara med musiken, men det är bra att ta ledigt ibland och bara umgås med vänner. Man får mer inspiration då. När jag ska skriva en låt och får en idé är det inte säkert att jag själv upplevt det jag ska skriva om. Då brukar jag gå ut och försöka hitta känslan, sen går det oftast väldigt lätt att skriva om det.

Jays album ”Here I am” ska bestå av sju pop/r&b-låtar. Albumet kommer att finnas på YouTube, Spotify och iTunes. Låtarna handlar mycket om Jay själv och något som är viktigt är melodi och rytm, själva känslan i låten. Det kommer inom kort att släppas en singel från albumet och nästa år ska Jay turnera. Eventuellt är en flytt till Stockholm aktuell, just för att han ska kunna arbeta mer effektivt med musiken.

–          Jag vill att svenska folket ska veta att musiken är det bästa jag vet. Jag vill förändra folks liv och tankar genom musiken och komma ut internationellt, berättar Jay.

Vill du veta mer om Jay Samson och hans musik, surfa in på www.jafetsamson.wordpress.com.

jay Samson

Föregående artikelShabby Chic – ett intresse men även en livsstil
Nästa artikelDrömhem & Trädgård är nystartat företag i Karlshamn