Sölvesborg
Den 14 februari var det Alla hjärtans dag. Då köper man rosor, skickar kärleksbrev – sms mm. Men, handen på hjärtat – skulle du kunna rädda ett hjärta som plötsligt stannat?

Varje dag drabbas 20 personer i Sverige av ett plötsligt hjärtstopp och 14 av dessa 20 sker i hemmet. Om ALLA har kunskap i hjärt- och lungräddning, så skulle vi ALLA kunna känna oss tryggare i våra hem. Har vi dessutom en hjärtstartare nära oss, så ökar överlevnaden avsevärt.

För visste du, att när ett hjärta plötsligt stannar, så har man bara 4 minuter på sig att starta med hjärt- och lungräddning för att få bästa resultat. Anledningen till detta är att hjärnan, som motsvarar ca 2 % av vår kroppsvikt behöver ca 80 % energi. Hjärnan behöver alltså syre för att inte skadas och det snabbt. Även hjärtats kranskärl behöver syre.

Människor som har eller har haft problem med hjärtat känner sig ofta deprimerade och ångestfyllda. För dem skulle det säkerligen kännas tryggare att ta sig till sin bank, gå på teater, till sin affär, om de visste att här finns det hjärtstartare och personal som kan hjärt- och lungräddning. Precis som att det finns rullstolsramper och annat för andra handikapp för att öka tillgängligheten. Vi måste börja tänka i de banorna också för människor som har hjärtproblem!

Att endast kunna göra hjärt- och lungräddning räcker inte för att få igång ett hjärta som stannat. Då behövs en hjärtstartare. En hjärtstartare hjälper dig genom att den talar om vad du ska göra och hur. Idag får alla lov att använda en hjärtstartare i Sverige. Men det rekommenderas att man genomgår en utbildning i hanteringen av den och hjärt- och lungräddning.

En intressant jämförelse är att det varje år dör ca 200 människor p g a eldsvåda och nästan överallt finns det brandsläckare/varnare. Varje år dör ca 10 000 människor av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus och väldigt få, alltför få, har en hjärtstartare tillgänglig.
Din bästa gåva – Alla hjärtansgåva – borde vara en utbildning i Hjärt- och lungräddning med hjärtstartare, eller hur!

Text och bild: Monica BergHjärtstartaren räddar liv berättar Eivor Hermansson

Föregående artikelLäs tidningen på webben!
Nästa artikelDet okända Bahamas