Karlshamn
INFO-Bladet intervjuar Matilda Svensson, en 20-årig, välkänd bloggerska från Karlshamn som delar med sig av hälsa, smink och andra passioner i sitt liv på sin blogg www.improveme.se/matildasvensson/

 
När började du med din första blogg och vad handlade den om?
Min första blogg startade jag när jag var 13-14. Det var en helt vanlig blogg där jag skrev vad jag gjorde om dagarna och jag skrev även en del om känslor. Det var en rätt så personlig blogg. Bloggen hette tro-och-tvivel efter en Håkan Hellström låt.
Jag började sedan fokusera mer på mode och skönhet och flyttade där med min blogg till veckorevyns portal (år 2008) där jag började få en större och bredare läsarkrets. I takt med att bloggen växte blev den mindre personlig och mer kategoriserad.
Det är inte förrän det senaste året min blogg blivit uppmärksammad ordentligt. Jag har bloggat på min nuvarande portal (improveme.se) under ungefär ett års tid.

Vad fick dig att börja blogga och vad är roligast med det?
Jag har alltid tyckt mycket om att skriva, och är bra på det, har jag hört. Jag gillar även att fota, något som jag tror och hoppas kommer fram i min blogg. Jag tycker det är kul att påverka, ge inspiration och dela med mig av vad jag kan och tycker om!

Hur kom du in på temat med hälsa och smink?
Jag har alltid varit intresserad av utseende. Jag började med smink som ett intresse redan som elva-tolvåring. Jag är kreativt lagd och gillar att testa mig fram med färger och former. Det är lätt att missförstå när jag säger att jag började med smink så tidigt, men jag ser inte smink som ett sätt att gömma sig, jag ser på smink som en konstform. Att jag älskar smink betyder inte att jag inte förespråkar naturlig skönhet.
Hälsointresset har växt fram under de senaste två åren skulle jag säga. Jag tycker både psykisk och fysisk hälsa är intressant och jag skriver om hälsa inifrån och ut. På min blogg hittar ni inga smaltips eller strikta dieter utan mycket träning och färgglad, smakrik mat och en hel del godsaker på det!

Hur hittar du motivationen att alltid ha någonting att skriva om?
Det gör jag inte alltid, då tar jag en paus. Men eftersom jag skriver om exempelvis hälsa, och jag äter varje dag (ingen 5:2 diet här inte!) så är det inte så svårt att fota frukosten och slänga upp ett inlägg! Ibland känner jag dock att bloggen blir tråkig, för mycket fokus på mat/smink/produktrecensioner. Då är det bara att vänta tills motivationen kommit tillbaka. Kvalitet före kvantitet!

Vilken är den mest minnesvärda sminkningen du gjort?
Jag måste nog säga sminkningarna jag gjorde på Lotta Niemis fashionshow sommaren 2012. Det var min första modevisning. Det är en speciell känsla att jobba under sådan tidspress och det ger en enorm kick att se resultatet som (med fantastiska modeller och kläder) blev toppen. I övrigt ligger bröllopssminkningar mig varmt och hjärtat. Att få vara en del av någon annans största dag i livet är ju en underbar känsla i sig.

Vad gör du när du inte bloggar?
Jag vikarierar på förskola och jobbar även som skönhetsexpert och ansvarig för sociala medier för Ax & Lin som är den svenska återförsäljaren för det ekologiska hudvårdsmärket Gaia (gaiasverige.se).
Jag lägger mycket tid på träning och matlagning, annars är jag nog en väldigt vanlig 20åring. Älskar att shoppa, ta långa fikor med vännerna, ha myskvällar med pojkvännen och dansa långa nätter i höga klackar.

Nämn tre saker om dig själv som folk inte vet.
Jag brinner för musik, kan spela flera instrument och sjunger.
Jag skriver inte bara på bloggen, jag tycker även väldigt mycket om att skriva noveller. Ofta handlar de om kärlek. Jag är en grubblare, alltid varit, och jag tror det bidrar till min kreativa sida.
Jag har tre tatueringar och har en fjärde planerad.

Vad kan du ge för tips till de som vill börja blogga?
Tänk på att du väljer själv hur du vill framstå. Människor har alltid fördomar, men försök vara så mycket dig själv som möjligt. Man måste alltid tänka på att vem som helst kan läsa bloggen, det du skriver är för alla att läsa, jag tänker både en och två gånger innan jag skriver något personligt.

Vad gör du om 10 år?
Jag är färdigutbildad då, och bor i en lagom stor stad, och så är jag jättelycklig. Jag vill gärna studera till dietist, men det finns en stor chans att det blir barnmorska också. Jag vill hålla sminket som ett intresse och som en sysselsättning vid sidan om.

Vilka är dina bästa hälsotips?
Unna dig! Det låter konstigt för många, men godis och glass är också hälsosamt. Låt aldrig hälsa bli något ohälsosamt, det handlar om en balans mellan fysisk och psykisk hälsa, jag slutar aldrig poängtera det.
Försök lära dig lyssna på din kropp. Det är inte alltid lätt, det är något man lär sig. Du måste ge dig och din kropp tid för vila och återhämtning, både för motivation och resultat.
Ät rätt istället för att räkna kalorier. Det viktiga är inte hur mycket du stoppar i dig utan vad du stoppar i dig.
Skratta mycket! Du blir glad och får magrutor på köpet, kan ju inte bli fel!

INFO-Bladet tackar Matilda för pratstunden och önskar henne lycka till i framtiden!

Text: Sarah Petersson
Bild: Matilda Svensson /
Cecilia Jägenmark

Föregående artikelEuforia jobbar med välmående, inifrån och ut
Nästa artikelFira fars dag