Hedbergshuset satte Vinslöv på kartan under flera
decennier och människor reste långa vägar för att köpa sina kvalitetsmöbler i Vinslöv. Hedbergshuset var Europas modernaste varuhus på 60- och 70-talen och Vinslövs första Antika Hedbergshuset som är fullt av historia.De rymliga lokalerna kommer fyllas med liv under konstutställningen.arbetsplats.

Hedbergshuset startade som ett möbelsnickeri av Olof Hedberg 1905. Olofs son Allan Hedberg tog över företaget 1932 och under 1940-talet utvecklades det till en möbelaffär. Efter andra världskriget upptäckte Allan Hedberg möbelskapare utanför Sveriges gränser, och möblerna blev på det sättet unika i sitt slag.
Allan Hedberg var först ute att introducera de stora
nordiska möbelskaparna. Han var också först med att ställa ut och visa upp möblerna i deras rätta miljö med allt man har i sina rum exempelvis tavlor och böcker. Under den här tiden var det fortfarande vanligt att ställa samma möbeltyp bredvid varandra.
I mitten av 50-talet var Hedbergshuset Sveriges största möbelhus, och detta höll i sig under flera decennier.  Reorna på 1970-talet lockade folk från alla Sveriges hörn.
På 1980- och 1990-talen
ombildades Hedbergshuset och såldes och tyvärr tvingades det till konkurs i slutändan.
Idag äger Erik Gustavsson det anrika Hedbergshuset och hyr ut lokalerna till företag och evenemang. Den övre våningen står i stort sett tom större delen av året men till konstrundan blommar lokalerna upp.

Konstutställning i påsk
Nu till påsk kommer 19 olika konstnärer från Hässleholm och Vinslöv ställa ut sina verk på Hebergshuset i form av;
skulpturer, foto, målningar, smide, keramik m.m. Temat för i år är; ”Konsten i officiella rum”. Mellan 10-16 varje dag kan man njuta av konsten i anrika Hedbergshuset under påskhelgen.
Jeanette Junge tillsammans med några fristående konstnärer och Vinslövs konstförening har gått ihop och anordnar en konstutställning i anrika Hedbergshuset i Vinslöv.

På 1990-talet var Hedbergshuset påväg att bli ett konsthus med jättestora utställningar med
installationer och allt. Men tyvärr föll det ekonomiska inte riktigt på plats och det blev inte som det var tänkt med
konsthuset.
Idag kan man därför passa på njuta av konst i Hedbergshuset under påskhelgen och under konstveckan på hösten.

Text: Veronika Brink
Bild: Magnus Kajrup & Jeanette Junge

Föregående artikelMartina Haag – underbar och älskad av alla
Nästa artikelFrån blodcancer till blodambassadör