Idag är Linnéa friskförklarad och  pluggar till eventkordinator.Som 12-åring var Linnéa Renholm mycket sjuk i leukemi och kunde inte göra saker som andra 12-åringar. Hon låg på sjukhus i ett halvår och fick ta emot mycket blod från blod-givare under den här tiden. Idag är Linnéa 26 år, frisk och vill ge tillbaka till alla dem som gett till henne.
Linnéa fick ta emot blod från 168 blod-givare i Sverige när hon låg på sjukhus och idag är hon Skånes och framförallt Sveriges Blodambassadör.
– Mitt huvudsakliga uppdrag som
blodambassadör är att sprida kunskap och dela med mig av min historia, berättar Linnéa.
Linnéa blev inlagd sista dagen innan sommarlovet på Lasarettet i Lund och genomgick en tuff, intensiv behandling med cytostatika mediciner, även kallade cellgifter. Hon fick höga doser i nästan ett halvårs tid.
– Allt jävligt man kan få i kroppen fick jag, illamående, huvudvärk, jag tappade håret, ont i kroppen och mycket mer, berättar Linnéa. Det var påfrestande både fysiskt och psykiskt.
Linnéa missade första terminen i sexan men eftersom hon hade lätt för att lära kom hon snart i fatt när hon kom tillbaka till skolan.
Fem år efter att hon blivit utskriven, kunde Linnéa börja slappna av på riktigt. Hon hade fått så mycket av andra så hon ville ge tillbaka. Så hon började engagera sig i Barncancerföreningen.
Under den här tiden letade Blodcentralen i Skåne efter en ung blodmottagare som kunde som kunde vara ansiktet utåt i deras kommande annonskampanjer.
Linnéa kom i kontakt med Blodcentralen och detta ledde till flera annonskampanjer och senare att Linnéa deltog i flera olika
evenemang för Blodcentralen.
Linnéa föreläste om sitt liv som sjuk i unga år och som blodambassadör i vuxen ålder på kulturhuset i Hässleholm i mars.
Idag pluggar Linnéa till event-
kordinator och hoppas på att på lång sikt kunna jobba på blodcentralen inom sitt
utbildningsområde.

Text: Veronika Brink
Bild: Joi Grinde

Föregående artikelHedbergshuset satte Vinslöv på Kartan
Nästa artikelRobin tillbaka på hemmaplan