Det var många år sen nu. På den tiden när man fortfarande inte hade en aning om vad global uppvärmning handlade om, Göran Persson var statsminister och Magnum-glassen på ICA bara kostade 14 kr. Under den här tiden fick jag höra en historia av min mormor om hennes väninna och granne Birgit. Birgit var en kärvänlig gammal dam med glimten i ögat och perenner utanför dörren.
En höstdag i oktober träffades Birgit och min mormor sådär som gamla damer gör, över en mandelskorpa och en kopp te. Birgit berättade om sina nyplanterade perenner och den nya mattan som hon precis köpt på Vivo i centrum. De båda damerna njöt av tanken på nyplanterade blommor likt en katt spinnande njuter när man kliar den under hakan.
Oktober månad var snart förbi och det närmade sig Halloween och Allahelgonaafton. En dag när Birgit gick runt och pulade som gamla damer pular i sin lägenhet, ringde det på dörren. Tre små barn stod försynt och såg upp på damen och utbrast; ”Bus eller godis”!
Birgit, som bara hade mandelskorpor och torkade plommon, sa beklagande till barnen; ”Tyvärr har jag inget godis, mina små vänner.”
Barnen gick därifrån med ledsna blickar och Birgit gick in i lägenheten intet ont anande om vad som snart skulle ske.
Nästa dag när Birgit gick ut för att hämta posten fann hon alla perennkrukorna sönderslagna och ”Välkommen”-mattan stulen. Hon förfasade sig över vad som hänt och fick senare reda på, genom klassikt grannprat vad som egentligen hänt.
De oskyldiga små barnen hade visat sig vara kvalificerade 8-åriga huliganer. Birgit fick aldrig se sin matta igen, men sorgen läkte när hon köpt en ny. Även trevliga gamla damer som bara har mandelskorpor och torkade plommon att erbjuda kan råka ut för otrevligheter runt Halloween. Alla bör vara på sin vakt, och när jag blir gammal dam ska jag i alla fall ha godis hemma i skafferiet så att inte 8-åriga små proffshuliganer stjäl min välkomstmatta!

Text: Veronika Brink

Föregående artikelSkogens guld
Nästa artikelSveriges mest anonyma rekond med Diamondbrite