Dessa fyra ord finns på omslags-pärmen till den helt färska boken Ridning för kropp och själ.
Författarinnan heter Gith Karlsson och vi träffar henne ute i Tyringe där hon bor och verkar. Gith har tyckt om att skriva så länge hon kan minnas men det är först nu drömmen om att ge ut en egen bok har blivit Gith Karlsson.verklighet.

Vad är syftet med boken?
– Förutom mitt brinnande intresse för hästar och ridmetoder så är grunden och den röda tråden i boken Akademisk Ridkonst. Hästintresserade som upplever denna metod som tung och svår att förstå, ska få inspiration och ett intresse genom att jag stegvis, på ett lättsamt sätt skriver om metoden, säger Gith.
Akademisk Ridkonst uppkom på 1700-talet när ridkonsten hade sin
storhetstid. För mig är det en njutning att se hästarna succesivt byggas upp, dels fysiskt men även mentalt.
– Det är detta jag vill att mina läsare ska få inspiration av, fortsätter Gith. Själv har jag genom åren provat det mesta som har med hästar att göra, såväl tränat som tävlat, i allt från hoppning och dressyr till fälttävlan.

När påbörjade du detta bokprojekt?
– I december 2011 bestämde jag och min man Joakim oss för att ge ut boken. Jag började organisera alla anteckningar jag samlat på mig från kurser och före-
läsningar genom åren. Sen har Joakim
fotograferat de flesta bilderna.

Vilken är din målgrupp?
– Alla som är intresserade av hästar och deras utveckling, svarar Gith direkt. Hästar är av naturen födda med en viss asymmetri, precis som vi människor är höger- eller vänsterhänta. Att förstå hur man tränar hästen till att använda sin kropp mer liksidig gör att den håller sig skadefri och blir angenäm att rida.
– Jag vill dock betona, fortsätter Gith. Att detta inte är en ridhandbok. Sådana finns det redan en uppsjö av. Istället vill jag dela med mig av den glädje jag funnit i det här sättet att utbilda mig och mina hästar.
Ni kan läsa mer om Gith Karlsson och alla hennes upplevelser, tips och råd i boken Ridning för kropp och själ. Boken finns att köpa på FCT Köpcenter, Tyringe Lokalförening, Hässleholms Bokhandel och Bröderna Lantz. Den finns även tillgänglig på Bokrondellen för återförsäljare.

Text: Magnus Kajrup
Bild: Joakim Karlsson

Föregående artikelVälkommen till Wellnetworks morgonmöten
Nästa artikelNysta in dig på Ateljé Momalla