Gay Thelander firar sitt första hole-in-one.
Sölvesborg/Ljungaviken
8 frågor till Gay Thelander som i maj gjorde hole-in-one på hål 2 på sin hemmaklubb Sölvesborgs Gk. Han hade väntat i över 30 år på sitt första hole-in-one.
Hur gick nu detta till och hur var förutsättningarna?
– Det var en tidig morgon under en sällskapsrunda med golfkompisarna Lars-Bertil Gustafsson och Wolfgang Bodinger. Flaggan var kort placerad något till vänster och vinden var som bortblåst, helt lugnt med andra ord. Normalt brukar jag använda järn 8:an, oavsett tee- och flaggplacering, så också denna gång. Slaget drog något åt vänster och landade 2-3 meter kort med efterföljande högerknorr direkt i hål och mitt första hole-in-one var ett faktum.
Har du varit nära hole-in-one någon gång tidigare?
– Ja, för tre år sedan, också det på Sölvesborgs Gk, femte hålet. Då fick jag en klockren träff, spikrakt mot flaggan, men bollen stannade 2 dm framför hål.
Hur kom du i kontakt med golfsporten?
– Absolut första kontakten var i 20 årsåldern då en lumparkompis tog mig med till Carlskrona Gk. Prövade men tände inte till vid det tillfället. Ett tjugotal år senare var det dags igen via min granne Owe Malmberg, som introducerade både mig själv och hustrun Inga-Lill. Denna gång på Degerberga Gk:s korthålsbana. Därefter blev det 5 intensiva golfår följt av några års uppehåll. Numera spelar jag tre gånger i veckan och då är det tidiga morgnar som gäller.
Efter hole-in-one, vad är din nästa golfdröm?
– Att besöka någon av de högst rankade banorna i världen kan vara något att drömma om.  The Old Course i St. Andrews med sin tradition och historia står högt på önskelistan.
Vad är din styrka och vad behöver du träna på?
– Jag slår med spoon från tee och med den är jag säkerheten själv. När det kommer till närspel och puttning behövs träning, vilket sker alldeles för sällan.
Favoritbana du gärna återvänder till?
– Det blir grannklubben Boa Gk – som jag tycker – alltid är i bra kondition med mycket fina greener. Layouten, med en hel del vattenhinder, gör banan klart intressant. Ofta är jag också med i den samarrangerade tävlingen, mellan Sölvesborg Gk och Boa Gk, Axelsson Cup.
Vilka golflegendarer/tourspelare skulle du vilja spela med i en fyrboll?
– Joakim Häggman för hans sätt att briljera med olika konstslag. Ernie Els för hans fina svingrörelse. Fred Couples som med sina 60 år fortfarande håller hög klass.
Finns det någon golfregel du vill ändra på?
– Ja, slopa pliktslag om bollen rubbas via kvist, löv eller liknande vid adressering.

FAKTA GAY THELANDER
Namn: Gay Thelander.
Född: 26 maj 1948 i Hallabro. Bor: Sölvesborg.
Hcp: 25,3. Antar golfår: 32 år. Favoritklubba: Järn 8.
Favorithål på Sölvesborgs Gk: Hål 16.
I BAGEN 
Spoon: Tumba Line.
Järnklubbor: Wilson.
Hybrid: Vio. 
Wedgar: Wilson.                                                                                                   Putter: Bay Hill.
Bollar: Taylor Made.
*Varje år görs uppskattningsvis 150 000 hole-in-one runt om i Golfvärlden och i Sverige 2500. Sannolikheten för en amatör att slå en hole-in-one är 1:12 500, medan motsvarande sannolikhet för en professionell golfspelare är 1:2500.
Text & Foto:  Ingvar Jagestad
Föregående artikelJIM CARREY SOM BARNPROGRAMLEDARE I TV-SERIEN ”KIDDING”
Nästa artikelLions Musikstipendium tilldelades Elli Holst