Mycket folk som vill byta till sig nya kläder.Bytt är bytt, och kommer aldrig igen!Djupt inne i den retroinredda tunneln med utställningen ”Skåne och Filmen” hölls Clothes Swop på Regionmuseet i Kristianstad, den 14:e april. Syftet? Att byta fräscha plagg du inte har hjärta att slänga men ändå inte använder mot något nytt.

Enligt en undersökning som Naturvårdsverket gjorde 2011 köper en svensk 15-20 kilo kläder och textil varje år. Och varje år så slänger en svensk 8 kilo kläder och textil i soporna.

För att motverka den här slit- och slängkulturen arrangerar Agenda 21 Kristianstad, Naturskyddsföreningen, Röda korset och Studiefrämjandet en klädbytardag.

Utförandet var lika lätt som roligt. Man går igenom sin garderob efter kläder som man inte använder men drar sig för att slänga. Kanske är de inte använda mer än en eller två gånger, kanske var färgen på den där tröjan inte helt rätt ändå, eller så är byxorna en aning för lång. Varje deltagare får ta med sig mellan 1 och 3 plagg att byta.

Inne på muséet bytte man in sina plagg mot biljetter, en biljett för varje plagg man lämnar in. Medan arrangörerna hängde upp och gick igenom kläderna bjöds det på föreläsning. Detta året var det Ea Baden från Naturskyddsföreningen som pratade om hållbar konsumtion.

Efter föreläsningen var det dags för bytandet att börja. Kläderna var uppdelade efter storlekar på sina hängare och det fanns provrum för de som ville prova. När man hittat någonting man ville ha gick man bort till ”kassan”, lämnade in sin bytesbiljett och fick med sig sitt nya fynd hem.

INFO-Bladets representant lämnade in en svart partytopp med öppen rygg och gick hem med en stickad bolero, supernöjd med affären.

Text och bild: Petra Horning

Föregående artikelKonsten att sitta i snö
Nästa artikelTIKI (Bygg i allt)