Kristianstad
Gäddträffarna i Kyrkvikens småbåts-hamn brukar traditionellt infalla sista lördagen i september varje år. Detta året är inget undantag. Den 28 september är det dags igen att pröva fiskelyckan!

På gäddträffarna i Ivösjön kommer det vara så kallad trollingtävling. Detta innebär att de tävlande använder sig av upp till 10 drag som ska släpfiska från båten. Beronde på vilken fisk som ska fångas kan dragen sättas i varierande höjd i vattnet. I gäddans fall kan den ligga både på botten och högre uppe i vassen, eftersom den ställer sig där betesfisk är. INFO-Bladet har fångat Johan Wagnström från Ivösjöns Fiskeförening på kroken och låter honom svarar på frågor om det kommande tävlings-evenemanget på Ivösjön.

– Det finns många som har extremt tekniska grejer i båtarna, med ekolod osv. För något år sedan var det en man som vann hela tävlingen med en båt och bara några få drag, inga anvancerade saker alls. Det är inte säkert att man vinner bara för att man har fina saker. Det är mycket slump som också spelar in. Att vara på rätt plats vid rätt tid helt enkelt, tipsar Johan.

Tävlingen går kort och gott ut på att största fisk vinner, men det finns även generöst med priser långt ner i vägningarna. Med runt 100-150 personer som ställer upp i tävlingarna är det god uppslutning på tävlande. I runda slängar brukar det vara runt 50-60 båtar med 2 personer i varje lag.

– Detta har blivit som en folkfest. Det finns ett stort intresse i att komma och titta på invägningen. Många äldre och pensionärer är på plats för att få med sig gädda som matfisk hem, förklarar Johan.

I Ivösjön finns det gott om gäddor men det är däremot inte lika vanligt som förr att fisken förekommer i matlagning.  Johan menar att gäddan går alldeles utmärkt att äta, men att många väljer bort den på grund av dess ben. Han tipsar också om ett gammalt recept med gädda:

– Gädda är gott att äta med exempelvis lite pepparrot och ättika.

Text: Lotta Bjärlestam
Bild: Privat

Föregående artikelLaserdome – steg 3 av 3
Nästa artikelAndreas och Erikshjälpen förändrar världen