web-Bild1-cmyk web-Bild2-cmyk web-IMG_0571_cmykAsarum
Många av oss blir fascinerade när uppklädda hästar och deras ryttare far förbi i medeltidsutrustning. Emma Jäverbrant från Asarum har tagit ett steg längre och sitter själv på den springande hästen, både i Sverige och i Spanien.

23 åriga Emma från Asarum har, som hon själv beskriver det, lite udda intressen jämfört med många andra. Hon tycker att medeltiden, och allt som hör till, är otroligt intressant och roligt. Det är genom hennes intresse för just medeltiden som hon ägnar sig åt bland annat Tornerspel.  Det är en slags krigsövning där riddare visar upp sin ryttarkonst och vapenskicklighet inför en exalterad publik.
– Under ett av Tornerspelen jag deltog i blev min nya häst rädd för en av högtalarna. Jag blev hjälteaktigt räddad av riddare Hinze de Saxtrup, som egentligen heter Patrik, berättar Emma.

Det visade sig att Patrik driver en ridakademi, Destrier Knight Academy, i Spanien. Kort därefter började Emma träna hos Patrik och följde med honom till Jerez i södra Spanien.
– När vi är i Spanien rider vi så mycket vi bara kan, skrattar Emma. På vårt senaste besök red vi till en jättefin borgruin, när vi hade kommit fram band vi hästarna i varsitt träd och klättrade sedan upp till toppen av ruinen. Den utsikten skojar man inte bort.

Den spanska ridstilen har hjälpt Emma att utveckla sin egen ridning, vilket är en stor fördel eftersom hon deltar i olika uppvisningar. Utöver det här frilansar Emma ihop med en vän där de bjuder publiken på en fantastisk show med ridning, vapen, stunt och teater.

Vill man se Emma och hennes medryttare i Skånska Björnens Riddare finns de på plats under Killebomfestivalen den 5 juli.

Text: Sarah Petersson
Bild: Privat

Föregående artikelEn kväll för djuren
Nästa artikelAsarum i svunnen tid