tujias-1

Det är en regnig och trist höstdag men hos Tuijas Växter i Kyrkhult utanför Olofström känns det verkligen som att gå in i en annan värld med alla härliga färger och dofter.

I maj 2004 startades Tuijas Växter. Innan dess jobbade Tuija på Volvo sedan 1982. Hon har alltid haft ett stort intresse för alla sorters växter, från lilla blomman till stora trädet. Framför allt har passionen funnits för ovanliga växter som inte går att få tag på i Sverige eller på andra plantskolor.

Tuija är helt självlärd ända från barnsben, hon har alltid dragits till de människor som hållit på med trädgård och växter, lyssnat på äldre och deras erfarenheter. Tuijas dotter är utbildad florist så Tuija har fått mycket ”matnyttigt” från henne, vad gäller den sidan av blomster verksamhet.

Genom att prova sig fram via praktiska övningar har Tuija tagit reda på vilka växter som tål vårt klimat och vart de passar. Allt är inte som i en bok, det gäller att man testar själv. Tuija odlar i sand och driver plantskolan ekologiskt. I många år har hon drivit upp växterna från frön som hon köper hem från hela världen.

Kunderna kommer långväga ifrån så Tuija fick en idé om att skicka sina växter via posten och det blev början till hennes postorderföretag. Nu har hon kunder i hela Norden. – Det kommer busslaster med turister hit för att titta och köpa mina ovanliga växtsorter, säger Tuija Förutom privatpersoner så är föreningar, fastighetsföretag och andra företag kunder till Tuija. Eftersom hon är noga med att se växterna först innan hon skickar dem, så går allt från Kyrkhult. – Synd att posten försvann från bygden bara, fortsätter Tuija. Hos Tuija kan man även få bra tips och råd när det gäller planering av sin trädgård.

Hon åker hem till kunderna för att få en bättre blick för vad som passar in med växter, stensättningar och vad det finns för underlag. Privatpersoner i grupp och föreningar ringer och bokar kurser i t ex trädgårdsdesign. Nu i november hålls en kurs där man jobbar med mossa.

tujias-2

Till våren 2011 kommer en planerad butik på 150kvm stå klar och det ser man fram emot. Tuija förstår danska, norska och pratar själv, förutom svenska, finska, engelska och lite tyska, så det är inga problem att hålla kurser för turister.

Text och bild: Monica Berg

Föregående artikelPizzeria Palma i Sölvesborg
Nästa artikelNy blomsteraffär i Olofström