peter-gladh-&-fredrik-sjöberg

Björn von Pallfy och Fredrik Sjöberg driver sedan ett och ett halvt år tillbaka företaget E2 Plug in Electric Europe Ab.

Man håller till i Evac´s förra lokaler, här har man både butik och lager. Huvudsysslan är LED-belysning, solcellsparker samt sol och vindparker. Som en sidoverksamhet driver man även den svenska energimässan som hålls i Bromölla i mars/april. Den blev i fjol lite av en succé.

Vi frågade de båda ägarna vad som händer på företaget nu?

– Vi har fått många förfrågningar om utbyte av lampor, från företag som fått upp ögonen för den energisnåla och driftsäkra LED-tekniken. I närområdet har vi precis genomfört utbyte till LED hos Galleri Kråkeslätt. Här ville ägarna Per och Lars få en bättre belysning men samtidigt mindre energislukande, säger Fredrik.

Därför föll valet på E2´s produkter och man kunde slippa det för tavlor skadliga UV-ljuset. Kråkeslätt har gjort en besparing på 75% av tidigare elkostnad. Vi har även bytt ljus i guldsmedjor, konditori, kontor, kommuner och fabriker. Alla har de gemensamt att de kan få en genomgång av sin ljussättning och samtidgt spara massor av energi och därmed få pengar över till annat.

Ett nytt samarbete har inletts med undertaksspecialisterna Intermontage i Bromölla. Här kan de erbjuda en helt revolutionerande produkt. Alla undertak monteras med ljus i form av lysrör. De flesta börjar bli gamla och behöver bytas ut, och då monterar man en hel platta av LED-ljus som lyser upp istället för alla dammiga lysrörshållare. LEDpanelerna utformas efter kunders önskemål och blir en smidig och energisnål lösning på kundens behov.

Om framtiden berättar de att man har stora projekt med solcellsparker i både Lettland och Grekland.

kråkeslätt1

Text & bild Patrik Lundin

Fakta

Lång livslängd 35000-50000 timmar Ingen uv-strålning, Olika ljusspridningar Från kall till varm ljustemperatur. Låg värmeutveckling.

En 60W glödtrådslampa ersätts med en 6-8W Led lampa. Finns i dom mest förekommande socklar

Beräkning av energiförbrukning

Vi ersätter en 60W glödlampa med en 6W LED lampa vad blir besparingen? Besparing per timme är 60-6= 54Watt Har vi tänt lampan 6 timmar om dagen

54×6=324W. 324Watt x365 dagar= 118 260W=118KW/h. 118×1.71= 201kronor om året.

Lars Åbom på Kråkeslätt är en företagare som ser ljuset.
Lars Åbom på Kråkeslätt är en företagare som ser ljuset.
Föregående artikelMilla Tipsar
Nästa artikelMotorcykel-tur