Fin laxfångst på Bromöllakusten. Foto: Peters Trolling.Fiskande i Holjeån. Foto: Pelle Klippinge.Bromölla
Vårfisket har startat och Bromölla Bibliotek och Turism vill uppmärksamma de fina fiskemöjligheterna i och runt Bromölla kommun, genom att ordna en fiskevecka.

Mattias Holmquist är projektledare för ökad fisketurism och huvudmålet är att i samverkan med olika företagare skapa ett nätverk, bidra till kompetensutveckling och hjälpa till med marknadsföring. Han är anställd av Leader Skånes Ess, EUs program för landsbygdsutveckling.
– Vi inriktar oss på de som har potential att utveckla sig inom fiske och turism i projektet och i dagsläget är drygt 15 företag involverade, berättar Mattias. Det är viktigt att lyfta fram fisketurismen och visa upp bl. a Bromöllas unika fiskemöjligheter.
På fiskeveckan kan man känna på lite olika sportfiskeredskap, få information om fiskeplatser och testa flugbindning.
– Vi vill få in ungdomar på det här spåret också, eftersom unga sportfiskare är färre än vad det var förr, berättar Tobias Delfin, turismsamordnare på Bromölla kommun. Många tror att det är dyrt att fiska, och i vissa länder är det tyvärr det, men här i trakterna kan man oftast få fiska för 50 kr/dag. Med så många olika vatten häromkring erbjuds fiske efter gädda, abborre, havsöring, lax och sik i både söt- och saltvatten!
Under fiskeveckan kan man besöka biblioteket för fiskeutställningen som börjar redan på måndagen vecka 16, och fiskeföreläsning av Mattias Holmqvist på tisdagen (den 16 april). Flugbindarutbildningen är den 18 april och kostar 30 kr/person, som man måste anmäla sig till i förväg. Man kan anmäla sig redan nu och har kunnat det sedan den 18 mars.
Alexander Magnusson kommer hålla i fiskesagostunder för de små den 15, 16 och 18 april klockan 09.00 och där är förskolegrupper och föräldrarlediga hjärtligt välkomna att delta. Förskolegrupperna rekommenderas att anmäla sig i förväg.
Alla är välkomna till denna fiskespäckade vecka.  Man kanske får napp när man lär sig om fiskekonsten.

Text: Veronika Brink

Föregående artikelSölvesborgsGalan 2013
Nästa artikelDe första privatägda marklägenheterna byggs just nu i Ljungaviken