Hässleholm
INFO-Bladet intervjuar Djursjuk-huset i Hässleholms chefsveterinär Rolf Carlberg för att få svar på vad man som djurägare bör se upp med under jul och nyår.  Oavsett omfattning på skada eller sjukdom är man alltid välkommen att höra av sig till Djursjukhuset i Hässleholm, som har öppet oavsett om det är röd dag eller afton i kalendern.

– Vi har inga planerade rutinåtgärder eller operationer under jul och nyår, men beredskapen på Djursjukhuset är ändå hög. Veterinärer och djursjukvårdare är redo att ta emot akuta patienter om olyckan är framme, säger Rolf Carlberg.

Julmaten kan vara en fara för hundar. Ofta är den salt och väldigt fet, vilket ger rubbningar i magtarmsystemet.  Något som är väldigt farligt är mörk choklad. Desto högre halt kakao, ju mer påverkas hunden, och det kan leda till akut förgiftning. Ljus choklad och praliner i ljuschoklad är inte lika farligt, men ändå inget man ska ge sin hund. Har hunden ätit choklad och man är orolig, kan man kontakta Djursjukhuset för rådgivning. Något som också är väldigt farligt för hundar är stekt lök. Här kan även mindre mängder leda till förgiftning.

– Så gott som varje år har vi operationer där vi opererar ut hassel- och valnötter med skal ur tunntarmen på hundar, så var försiktig med vad som eventuellt
tappas på golvet, uppmannar Rolf.

– Andra operationer som är relaterade till jul, är att operera ut presentsnöre ur magen på katter. Katterna leker ofta med banden, och om det råkar svälja banden kan det få förödande konsekvenser i magtarmsystemet, berättar Rolf.

Flera av julblommorna som pryder hemmen är också farliga för katter. Det finns risk för förgiftning, och om man ser att katten tuggat i sig av julgrupperna så är det klokt att kontakta veterinären.

Många husdjur påverkas när det nya året ska skjutas in. Rolf tipsar om olika sorters sätt att dämpa stressen hos djuren.

– Är oron inte allt för stor hus djuret kan man sätta bomull i öronen och ha en radio på med lite högre musik. Är stressen större hos djuren kan man hjälpa sitt djur genom att med doft tillsätta feronomer, djurens eget lugnande hormon.  Detta finns olika sätt att sprida doften, vanligast är via ett halsband, spray, eller via ett vägguttag. Detta sätt är mycket effektivt och påverkar inte djuren negativt, eftersom detta är doft från djurens naturliga hormorer, försäkrar Rolf. Har du stora bekymmer vid nyår, rådgör med din veterinär vad som kan göras för att nyår inte ska bli en mardröm.

INFO-Bladet önskar alla husdjur & djurägare en god jul och ett gott nytt år!

Text & Bild: Elin Troedsson

Föregående artikelKarlshamnsband släpper ny skiva
Nästa artikelLottas Hemservice fyller 2 år