Idrottsplatsen i Kristianstad kommer under dagarna 27-29 juli att fyllas maximalt med tävlande hundar och människor från hela fem olika kontinenter, och hittills är cirka 25 länder anmälda. Sverige är värdland och arrangörer för mästerskapet är Kristianstad Brukshundklubb, Hässleholms hundungdom samt Göinge-Broby Brukshundsklubb.  Mellan 650-700 hundar intar Kristianstad, och tävlingsgeneral Jonas Erlandson ger mig en inblick inför mästerskapet.

Agility är en växande sport, och man har aktivt haft tävlingar sedan mitten på 80-talet. Sporten växer med cirka 15 % per år i Sverige, och bredden på ekipagen är stor. På tävlingarna i juli kommer bara det bästa ekipagen från varje land, och landslagen plockas ut under kvalperioder på olika tävlingar runt om i landen.

Sveriges är ett land som är i utveckling inom agility. – Just nu är Sverige snäppet under de bästa nationerna, men de svenska ekipagen blir bara bättre och bättre, berättar Jonas. Kanske är det en extra sporre att tävla på hemmaplan, med förväntad storpublik? Tidigare har endast en svensk, Jenny Damm tävlandes för Hässleholms Hundungdom vunnit ett stor mästerskap.

På 4 tävlingsbanor görs tävlingarna upp, både i lag och individuellt. Totalt har man fem stycken domare, tre från Skåne, en från Italien och en från Sydafrika. Sydafrika kommer 2013 att stå som värdland för världsmästerskapen i agility.

Man hoppas på en besökssiffra på runt 2000-3000 personer, och man vet att många långväga intressenter kommer, och man hoppas att många barnfamiljer kommer. – Vi vet att barn oftast tycker att det är väldigt roligt att se hundarna när de utför alla de prövningar som de ställs för på en agilitybana. Tävlingsplatsen kommer att erbjuda restaurangtorg, och utställare längs med löparbanorna på idrottsplatsen.

Kring idrotsplatsen kommer det att vara plats för husvagnar och tält. – Kristianstad kommun har varit väldigt hjälpsamma med att ordna så att evenemanget ska kunna genomföras, berättar Jonas som berättar att även flera hotell har öppnat upp fler ”hundrum” för att kunna ta emot de långväga gästerna. Jonas förhoppningar är att tävlingarna ska flyta på bra, att vädret ska vara optimalt för tävlande och besökare, samt att mästerskapet blir en folkfest i Kristainstad.

Vi på INFO-Bladet önskar alla deltagare och arrangörerna lycka till med European Open Agility 2012.

Text och bild: Elin Troedsson

Föregående artikelAnn Jönsson- Årets Göinge!
Nästa artikelHanssons Glas & Montage AB- ett glasklart val.