Bromölla
Den 24 november startade försäljningen av årsboken 2013 och almanackan inför 2014. INFO-Bladet har fått äran att byta några ord med redaktören för årsboken 2013, Sten Eriksson, som hade en hel del spännande historier om Näsum att delge.

Sten Eriksson har suttit som redaktör för årsboken från 2000 och fram tills förra året. Det är nu dags för honom att lämna arbetet som redaktör för årsboken och istället ägna sin tid åt släktforskning.
– Det har varit himla roligt att jobba med årsboken dessa år, för att inte tala om alla fantastiska människor man mött och historier de berättat, säger Sten.
Att varje år få fram en årsbok har varit mycket arbete men det är det värt. Årsboken gavs ut för första gången 1978. Därefter var det uppehåll några år och sedan 1992 har den kommit ut nästan kontinuerligt.
Att varje år ge ut en årsbok med spännande berättelser är en viktig del i att föra vidare Näsums historia. I varje bok finns det även en tillbakablick på det gångna året.

Sten har i 6 års tid haft ett samarbete med en näsumsbo vid namn Viggo Larsson, som tyvärr avled i januari 2014. Viggo var gammal snickare och på den tiden så fick man höra både det ena och andra öknamnet på människor. Han samlade på sig alla namnen och för 6 år sedan bestämde han och Sten att det var dags att göra något intressant av dem. I varje årsbok sammanställde de namnen och en liten berättelse om hur de kom till. Framför varje namn finns en siffra, samma siffra finns markerad på en karta i boken som visar var personen bodde.
Bromölla kommuns kulturpristagare 2013 Troels Kirk har fått pryda framsidan av årsboken 2013 med en av sina akvarellmålningar. Motivet föreställer loket som gick på järnvägen mellan
Kristianstad och Hässleholm.

Näsums Hembygds- och Fornminnesförenings årsbok finns att köpa hos Bromölla bibliotek, Matöppet, biblioteket och Ivetofta sparbank i Näsum.

Text & Bild: Sarah Petersson

Föregående artikelEn kväll på simhallen i Bromölla
Nästa artikelKomplett tak utan mellanhänder