BromöllaGlad Bosse i en fantastisk snygg bil.
Runt om i Sverige har han charmat människor med bland annat Bosse Bildoktorn. Smålänningen som nu gör allt från att laga bilar till att ha föreläsningar har även 15 skriva böcker i bagaget. Sedan 1970–talet har Bosse jobbat som bilmekaniker och detta blandat med andra historier berättade han om på biblioteket den 4 oktober i Bromölla.

Regnet öste ner utanför och inne på det varma biblioteket var det fullsatt. Försiktigt smög jag in förbi alla nyfikna ansikten, inte riktade mot mig utan mot Bosse ”Bildoktorn” Andersson. Framför publiken såg jag en skäggig man som stod och pratade och visade bilder med projektor. På en bild visade han en äldre dam vid namn Elna. Han berättade att hon kört en och samma bil sedan hon skaffade körkort och idag är hon över 80 år gammal. Var 10:e år öppnar hon en flaska champagne för att fira att bilen fortfarande går. En annan historia handlade om Hilmer från Forserum som förmodligen gjorde den första bärbara dialysmaskinen i världen.
Bosse Bildoktorn använder mycket humor blandat med lite allvar i sin föreläsning. Då och då hörde man ett sus av skratt i publiken när han sagt någon av sina fyndigheter. Föreläsningen ”fantastiska människor och bilar jag mött” är väldigt trevlig och får en att tänka till lite på livet, hur annorlunda allt kan bli ibland och att livet är vad man gör det till.
– Folk brukar fråga mig vilken som är världens bästa bil, berättar Bosse. Det brukar jag inte kunna svara på, men världens mest värdelösa bil det är i alla fall Amficar. Den är lika värdelös båt som bil.
Lite då och då smög Bosse in sitt whiskeyintresse blandat med allt det andra han pratade om och kvällen fick en trevlig balans mellan livets nöjen.

Text: Veronika Brink

Bild: Privat

Föregående artikelGår emot strömmen- öppnar Bank-kontor i Bromölla.
Nästa artikelRippe the story – Del 2