folkets-husSedan år 2006 har Mörrums Folkets Park satsat på digitalbio. Då fanns det 7 digitala biografer, bl a i Kiruna, Smedjebacken, Emmaboda. Idag finns det ca 90 st. De äger själva i folkets hus rörelsen bl a i Malmö, Helsingborg, Stockholm och Göteborg.

Biografen har stora Sverigepremiärer, som t ex Cornelis-filmen den 12 november. Under den premiärkvällen har de bjudit dit ”Tommy Körberg”(Håkan Windahl) och ”Cornelis Vreeswijk”, kända från sikta mot stjärnorna i TV4. Det blir både live musik på scenen och premiärfilm på vita duken. Filmduken är 4×9 meter och det får plats 199 sittande + 3 handikapplatser. De har ett samarbete med ABF i Blekinge och kulturenheten i Karlshamn.

De sänder livebio via satellitsändning från föreställningar i hela världen, bl a från Metropolitan i New York och Kungliga Operan i Stockholm. Närmast i tur från Stockholm står Barbara Hendricks julkonsert. Modern teknik kan numera minska avståndet och sänka trösklarna till kulturens finrum.

– Det blir mer och mer accepterat att gå på bio för att se direktsändningar. Det är nog gemenskapen det handlar om, att uppleva något tillsammans med andra säger Jörgen Friberg, föreståndare på Laxens Bio och fortsätter:

– Föreställningarna från Metropolitan filmas med 15 kameror i HD-kvalitet. Här blir det även liv i en tung opera. Den senaste operan ”Renguldet” från New York, fick man förstärka golvet på Metropolitan då kulissen vägde 45 ton. Den styrdes både för hand och av ljudet från aktriserna. Det var häftigt att få se hur man började med repetitionerna till en sådan här fin förställning. Vi som sitter i salongen får följa med bakom på Operan och se hur man bygger och repeterar i pauserna. Det blir både live bilder och inspelat material.

År 2009 såldes det 70.000 biljetter till hela Sveriges digitalbiografer. I Mörrum har de ett snitt på 150 gäster. I år har det sålts 35.000 biljetter hittills. Biljetten kostar 250 kronor och då ingår snittar och cider innan föreställningen. I föreställningarnas pauser ingår det även fika och förfriskningar. Man kan också köpa öl och vin.

– Folk vill hellre se föreställningarna på bio än hemma, jag tror det beror på upplevelsen att se programmet tillsammans med andra, säger Jörgen. Allt fler vill dessutom se direktsända sportarrangemang på bio, även om de sänds på tv. Vi har även kunnat visa Cirkus Cikörs bejublade förställning ”In side out” direkt från Piteå i höstas.

Alla som arbetar på salongen arbetar ideellt under varje föreställning. Det bres snittar och bakas, städas och donas, allt för att våra gäster skall trivas hos oss. Det finns hörslinga i biografen.

Text och bild Carina Breiner

Föregående artikel”Har du råd att INTE jämföra?”
Nästa artikelPolska Delikatesser – Butiken med det lilla extra