Det finns många historier om nyårsfirandet i Kina, ursprungslandet för nyårsfyrverkerier. Drakar, onda andar och annat kommer upp i samband med nyårsfirandet. I Sverige firar vi inte riktigt på samma sätt förutom med smällare och oftast släkt och vänner.

Varför använder man nyårsraketer? Precis som för oss i väst är det i Kina ett sätt att fira det nya året och en tid för vänner och familj att träffas och lyckönska varandra inför det nya året. Utan smällare skulle det kinesiska nyåret inte vara detsamma. Under nyårsfirandet i Kina är det mycket buller som orsakas av smällare och raketer. Många historier om varför man använder nyårsraketer finns att berätta och en av dem är att man för längesen skulle väcka drakar med bullret från raketerna. Draken skulle i sin tur bringa fram regn under sommarperioden så grödorna skulle växa. Kinas jordbrukssamhälle är beroende av regnet och därför behövdes drakarnas hjälp. En annan historia är att smällarna skulle skrämma bort de onda andarna och alla motgångar in på det nya året. Det nya året skulle sedan vara fritt från allt ont.

Nyårsparader är traditionsenliga i Kina varje år i samband med nyårsfirandet. En grupp med människor klär ut sig till en lång drake och går runt i städerna i paradtågen. Det är vanligt att man kastar smällare vid ”drakens” fötter så den inte somnar under paraden. Dansen som draken utför är en mycket viktig händelse som återspeglar de kinesiska traditionerna. I Kina firas nyår mellan den 20 januari och den 20 februari någon gång beroende på när nymånen uppenbarar sig.

I Sverige under vikingatiden var nyår och en annan nordisk tradition, midvinterblotet eller julblotet under samma period. Firandet gick så småningom över i kristna banor när Sverige blev ett kristet land och har än idag firar vi utifrån kristna värderingar.

Text: Veronika Brink

En kinesisk drake under nyår.

Ett skickligt samarbete mellan män för att få draken att röra sig.

Föregående artikelEfter ett inbrott
Nästa artikelHögintensiv träning på SWETEC