Ett glatt gäng, från vänster: Niklas, Mats, Emelie, Markus & Frasse.Sölvesborg
I november 2011 startade Niklas Ekstrand Blekinge Lack AB men det har det varit lite osäkert om företaget skulle få vara kvar i de 400 m2 stora lokaler de idag huserar i.

– Jag har vetat med endast ca två månaders framförhållning om vi skulle få vara kvar eftersom hyresvärden hade lite andra planer med vår lokal, berättar Niklas och fortsätter; Kan tyckas lite svårt att bygga upp ett företag på de premisserna men det har gått förvånansvärt bra. Jag har ju till och med 3 anställda och en praktikant nu.
Eftersom Blekinge Lack inte visste om de fick vara kvar i sin lokal köpte de en tomt i Sölve och planerade att bygga nytt. Även om de nu kommer att vara kvar uppe vid Svarta Led så är byggplanerna fortfarande aktuella. Ambitionen är att bygga en verkstad till sig själva och ett industrihotell där mindre firmor kan hyra in sig.
Eftersom deras arbete är pilligt och utföra med noggrannhet och precision krävs både handlag för yrket och gymnasieutbildning som lackerare. De börjar alltid hetvattentvätta för att få bort fetter. Därefter sandblästrar, rostskyddsbehandlar, spacklar, grundmålar och slutmålar man innan jobbet är klart. Det tar ca en vecka från början till slut och alla färger är vattenbaserade.
Niklas gör allt målningsarbete på bilarna själv och favoriten är att fixa till jänkare.  Frasse och Emelie slipar och spacklar. Macke är jätteduktig på att fixa möbler, luckor och dörrar. Mats är den som servar maskiner och bilar eftersom Blekinge Lack inte enbart är en lackeringsverkstad. De utför allt som en vanlig bilverkstad utför, t.ex. service och rostskyddsjobb också.
– Det är viktigt att kunna leverera ett bra jobb och det är roligt när man ser hur nöjda kunderna blir. Vi har bra rykte vilket jag är glad för! avslutar Niklas.

Text & Bild: Susanne Karlsson

Föregående artikelFå massage och betala till välgörenhet
Nästa artikelHässleholms motorklubb fyller 160 år