Natten går tunga fjät, runt gård och stuva. Kring jord som soln förgät, skuggorna ruva. Då i vårt mörka hus, stiger med tända ljus Sankta Lucia Sankta Lucia.

Ja, så sjungs det på många ställen idag, tisdagen den 13 december 2011, när denna tidning ges ut.

Nu är hon här för att sprida ljus och värme och se till så att unga och gamla träffas för att lyssna på sånger tillsammans och äta lussekatter. På förskolor runt om i landet sjunger små barn om pepparkaksgubbar och trippar på tå när de sjunger tipp tapp tipp tapp. I kyrkor och på äldreboenden sprider hon glädje för många. Visst är det en härlig tradition?

När jag skriver detta  har vi dock inte kommit till denna dag och man kan istället sjunga om snön. För utanför fönstret faller årets första snöflingor. Julen närmar sig och i varje butik trängs tomtar och pepparkakor och annat som hör julen till.

Tomten kommer på tal varje dag och hemma hos mig bor en 4-åring som är lite sådär härligt halvrädd för honom men ändå väldigt nyfiken. Här om dagen sa jag till henne att jag tyckte att jag såg honom på balkongen. Hon sprang direkt in och gömde sig under sängen. Kan ni känna känslan? Jag kan! När jag själv var liten var jag livrädd för honom. Jag var verkligen livrädd! Ända tills han kom med största paketet någonsin. Ett paket som skulle visa sig innehålla ett dockskåp. Då var helt plötsligt inte tomten så farlig längre. Han var bara snäll..

Just nu är det julmarknader och julskyltningar som står i fokus. Man halvstressar lite och ska få alla julklappar klara innan jul. Man ska städa och pynta och helst ska man hinna baka också. När jag var liten kommer jag ihåg att min mamma slet ut varenda pryl ur skåpen för då skulle det minsann städas ordentligt. Jag kan väl upplysa om att jag inte har tagit efter henne riktigt. Det räcker väl med att det ser bra ut på ytan. Ingen ska väl titta i mina skåp mer än jag själv. Och jag har ju sett dem hela året så jag tror inte att jag tar illa upp.

Men julen är välkommen för mig och jag är en riktig traditionsnisse. Så julgran ska in och paketer ska slås in. Tomten ska komma och i barnens ögon ska det lysas sådär härligt av förväntan.

Jag som är härligt förtjust i vad som hände i svunna tider har denna gång träffat Evert och Sonja Karlsson för att bli uppdaterad hur deras jular var när de var små. Om detta kan ni läsa i en annan del av tidningen.

Nu önskar jag alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År och hoppas att alla kommer att njuta av julen precis som den är. Ett nytt år är på intågande och vi hoppas att det har mycket gott att bjuda på. Mitt motto är att inget gör sig själv utan vi måste hjälpa livet lite på traven.

Så allt gott till er där ute och som sagt, njut av julen och eventuell ledighet.

Ha det så bra!

/Paulina

Föregående artikelPN Golv & Kakel AB öppnar kontor på Industrigatan 66 i Kristianstad.
Nästa artikelEn till frisörska på salong Noir.