INFO-Bladet träffade IFK
och världsmålvakten Dan Beutler på en fika i Kristianstad Arena. Stämingen är speciell eftersom vi träffas dagen efter IFK:s största förlust för säsongen. Man åkte till Eskilstuna för en seriefinal och fick stryk med 13 bollar. Dan är inte sen att understryka att det är den ”Största förnedringen på många år på handbollsplanen.”
Dan är en speciell karaktär. Här har vi en spelare som mest av allt hatar att förlora. En oerhörd vinnarmentalitet som saknar motstycke och kan jämföras med vår nationalikon i fotboll Zlatan Ibrahimovic.

Dan, jag har följt dig i många år. Från Elitserien 2002 med IFK Ystad vidare till storsatsande Redbergslid 2003. Innan säsongen drog igång så kunde jag se många likheter mellan Redbergslid version 2003 och IFK Kristianstad 2013-14. Håller du med mig?
Ja, jag förstår hur du menar. Men man ska veta att laget vi hade med RIK var enormt starkt. Vi hade en hemvändande Magnus Wislander, Magnus Jernemyr, Magnus Lindén, Fredrik Lindahl, Martin Matas, bröderna Franzén osv. Ett ruskigt lag för att vara Elitserien.
Vi gick igenom serien med bara en förlust. Det här laget har ju blivit framröstat som Elitseriens bästa genom tiderna. Fantastisk säsong att få vara med om.

Åter till IFK. Det känns som man bygger något liknande?
Absolut, potentialen finns där, men det kommer nog ta några år. Vi har ett ungt lag på planen och det märks på inställningen ibland. Framförallt i Europaspelet som kräver år av erfarenhet.

Du är den mest rutinerade spelaren i IFK. Automatisk blir man ju en pappa för laget och det märks under matcherna hur du peppar dina medspelare. Det är första året Kristianstad är i Europa. Är det någon skillnad på att komma ut med Kristianstad i Europa? Jämfört med världslagen du spelat med som Hamburg och Flensburg i Tyskland?
Ja, absolut. Det är givetvis en stor skillnad. Med Flensburg var ju alla livrädda när vi kom. Nu känns det tvärtom, att vi är lite rädda för våra motståndare. Man ska veta att matcherna vi spelat nu i Europa mot Tatran Presov, Pick Szeged och Nantes, att med rätt dag så kan vi vinna dem. Men vi saknar de där lilla extra mot europalagen, och jag tror att det är främst inställningen. Vi måste VERKLIGEN hata att förlora! Det värsta jag vet är när mina medspelare kramar om motståndaren före match. Blir det då som mot Guif, att vi får stryk med 13 bollar, då blir jag fullständigt förbannad! Man kan visst vara kompisar vid sidan om handbollen men när det är match så är det krig!

Det har pratats om ”köpelaget IFK Kristianstad”. Men jag vill snarare hävda att det är en bra mix. Kantspelarna är ju egna produkter liksom en kvalitetspelare som Anton Lindskog, och Marcus Olsson, Johan Jepson är ju handplockade från närområdet. Hur ser du på ett epitet som köpelag?
Jag tycker vi ska ha den mixen vi har, men för att nå en viss nivå och bli en ledande klubb i Sverige så behövs nyförvärv utanför också. Här neråt södra Sverige finns det inte så jäkla många spelare och lag, om du jämför med mellansverige.

Jag var inne och tittade på Europacupmatchen mot ungerska mästarlaget Pick Szeged med svenska landslagspelare som Jonas Larholm och Jonas Källman. Där tog ni kommandot från början och ledde med tre bollar. Sedan kändes det som att Pick Szeged bytte in ett par nya spelare med lite olika nationaliteter och förändrade matchbilden. Tror du att lite nya nationaliteter hade lyft IFK Kristianstad ett snäpp ytterligare?
Nej, det tror jag inte. Det är inte värt pengarna och den läxan tror jag IFK Kristianstad lärt sig. Man är ju noggrann med att rekrytera skandinaviska spelare och det tror jag är helt rätt! Vi har bra spelare i Skandinavien och att vårda pengarna är rätt melodi.

Du är från Västerås men väljer att bosätta dig i Åhus och Kristianstad. Varför?
Det var ett rätt så enkelt val. Dels så vill jag vara delaktig i den spännande satsning som Kristianstad gör. Sen som alla andra så älskar jag att spela inför 5000 personer varje hemmamatch. Det tänder mig oerhört! Att min fru också är från Hörby var ju en bidragande orsak, samt att jag fick många vänner i Ystad och Malmö under åren jag spelade där. Jag behöll min lägenhet i Ystad när jag flyttade till RIK i Göteborg och sen vidare till Tyskland. Så även om jag bott i Tyskland så har jag spenderat mycket ledig tid i Skåne.

Hur ser framtiden ut? Du har ju gjort en del utflykter till arabländerna, framförallt Qatar på kortidskontrakt. Är det något som fortfarande lockar?
När jag skrev på mitt treårskontrakt med IFK, så tänkte jag att efter de här tre åren lägger jag av. Men det vill jag inte säga längre. Kroppen känns fräsch fortfarande, och man vet aldrig vad som händer. Det kan mycket väl bli ett äventyr till i Qatar efter SM-slutspelet, om IFK Kristianstad tillåter mig.

Dan tittar på klockan och säger; Jag måste gå snart, träningen drar snart igång.
Den spellediga dagen slutade med andra ord i en extrainsatt träning efter seriefinalsförlusten mot Guif Eskilstuna. Ja, men vi förtjänar inget annat heller! Tack för intervjun och pratstunden, Dan!

Tack själv! Vi syns i hallen!

Text & Bild: Christoffer Lundin

Föregående artikelLax- och romtårta på två sorters lax
Nästa artikelEn resa till landet långt borta